Efter oljepristoppen förra veckan – Vad händer på marknaden?
Efter förra veckans oljetopp, när den 8 mars stängde strax över 123 dollar och klättrade till nästan 128 dollar, sågs ett stort prisfall under den första hälften av denna vecka. Både WTI och Brent föll med mer än 25%.
Dessa priser är fortfarande ganska höga jämfört med slutet av 2021, men de återspeglar en stor nedgång från förra veckans tresiffriga toppar, när vi nästan nådde ATH. I skrivande stund har Brent återigen nått 100-nivån och även WTI verkar vara på väg tillbaka i den riktningen.
Det finns fortfarande anledningar till att priserna håller sig höga, inte minst rädsla kring geopolitiska händelser. Det är dock viktigt att undersöka några av de faktorer som kan få priserna att sjunka, och vart marknaden är på väg.
1. Håller spekulationshysterin på att ta slut?
Ryssland/Ukraina-kriget hade aldrig tillräckligt stor påverkan för att motivera rekordpriserna på olja. Oljemarknaden är dock inte enbart baserad på fundamentala faktorer. Det är också baserat på handlares sentiment, människor som sitter bakom datorer i New York, London, Hong Kong, Singapore, Buenos Aires och Mumbai och spekulerar om oljans riktning. Prisuppgången vi såg baserades på rädsla för marknadsstörningar till följd av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Den var delvis rimlig eftersom kriget och reaktionerna dominerade nyheterna. Kriget dominerar fortfarande nyheterna, men spekulationerna verkar ha avtagit med tiden, särskilt eftersom vi får mer klarhet kring sanktionerna. Vissa har också nämnt att prisfallet kan bero på att handlare stänger sina kontrakt för månaden.
2. Kommer Europa sluta köpa rysk energi?
Europa kan inte och kommer inte sluta köpa rysk energi. Tidigt i konflikten fanns det en uppfattning om att Europa kunde avskärma sig från rysk olja, och kol, men det verkar nu som att detta inte kommer att ske. Till exempel kan och kommer inte Tyskland att skilja sig från rysk energiförsörjning. Europa kommer inte att offra sitt eget sociala och ekonomiska välbefinnande för en diplomatisk insats. Nu när detta är klart börjar priserna återspegla en mer realistisk uppfattning om situationen.
3. Är andra länder villiga att köpa rysk energi?
Nyheter kom den här veckan att Indien köper rysk olja, till rabatterat pris, och kan köpa ännu mer. Detta var oundvikligt så fort man började prata om sanktioner mot Ryssland. Det finns helt enkelt för många starka marknader i världen som vill ha billig olja. Detta innebär att varken USA eller någon annan kan hindra dessa marknader från att köpa rysk olja. Kina behöver rysk olja och kommer fortsätta att köpa den. Indien behöver också olja, och kommer ta tillfället i akt att göra en riktigt bra affär. På grund av det politiska trycket säljs oljan till ett kraftigt rabatterat pris. När rysk olja säljs med rabatt sjunker oljepriset i allmänhet.
4. Corona-lockdowns i Kina
Kina har infört lockdowns i Shanghai och Shenzhen, vilket sannolikt också har fått oljepriserna att sjunka. Enligt CNN är 37 miljoner människor i Kina för närvarande i lockdown. Endast ”nödvändiga” arbetare får lämna sina hem i dessa regioner. I Shanghai minskade trafiken med 36%, vilket ger upphov till oro för att dessa låsningar kan orsaka en märkbar nedgång i oljeefterfrågan från Kina.
Ytterligare händelser som också kan stimulera volatilitet:
– Ett sammanbrott i samtalen mellan Ukraina och Ryssland och ökad rysk militär aktivitet.
– Potentialen för nya Covid-restriktioner i USA och Europa som reaktion på Kinas nedstängningar.
– Ökad efterfrågan på bensin och flygbränsle när vi närmar oss våren och sommaren.
– Fallande rysk oljeproduktion om Ryssland inte kan sälja tillräckligt med olja och får slut på lager. (Den ryska oljeproduktionen ökade visserligen i februari, enligt Platts, men förblir under sin OPEC+-kvot).
– En vändning av OPEC+:s nuvarande policy för gradvis produktionsökning.
– Nya eller ytterligare sanktioner mot rysk energi från USA eller andra nationer.
– En resolution om Irans kärnkraftsavtal, vilket skulle kunna avsluta oljesanktioner mot Iran.
– Fortsatt hög inflation i USA och på andra håll. När värdet på dollar faller stiger oljepriset eftersom varan vanligtvis handlas i dollar. Emellertid leder avmattande ekonomier globalt till mindre efterfrågan på olja, vilket i sin tur sänker oljepriset.
Författarens notis: Dessa artiklar publiceras vanligtvis på torsdagar, men kommer under de kommande två månaderna endast att publiceras sporadiskt. Ordinarie veckoschema börjar igen i mitten av maj.