Trond Mohn är siktad för överträdelse av kulturminneslagen och grovt häleri efter att polisen beslagtagit en antik guldmynt från romartiden, enligt en dom från Oslo tingsrätt. Franska myndigheter hävdar att myntet härstammar från ett skeppsvrak och att det aldrig borde ha tagits ut från Frankrike eftersom det är Frankrikes egendom, säger åklagare Andreas Meeg Bentzen till NRK. Mohn hävdar att siktelsen är obefogad och att han köpte myntet genom auktionshuset Oslo Myntgalleri. Han är förvånad över kravet att Frankrike vill ha tillbaka myntet och säger att han kommer att lämna tillbaka det om Frankrike kan bevisa att det tillhör dem.
Polisen beslagtog myntet efter begäran från franska myndigheter, som menade att det misstänktes vara illegalt förvärvat och statlig egendom. Myntet hittades i en auktionskatalog. I beslutet från Oslo tingsrätt står det att det inte finns bevis för att Mohn visste att han gjorde något olagligt när han lade ut myntet till försäljning. Myntgalleriet har begärt att polisens beslag upphävs och enligt beslutet från tingsrätten har beslaget hävts. Åklagarmyndigheten har överklagat beslutet.
Trond Mohn är Norges 56:e rikaste person enligt Kapitals lista över miljardärer med en förmögenhet på 6 miljarder kronor. Han ledde familjeföretaget Frank Mohn från 70-talet fram till det såldes 2014 och företaget var verksamt inom tillverkning av pumpar för fartyg och oljeskyddsutrustning. Han är även en framträdande medlem i Arbeiderpartiet och har under de senaste åren donerat pengar till välgörenhetsändamål.
Analys: Trond Mohn, en av Norges rikaste personer, har hamnat i blåsväder efter att ha blivit siktad för att ha innehaft en antik guldmynt. Trots hans påstående om att siktelsen är obefogad, har polisen agerat på begäran från franska myndigheter. Beslaget har nu hävts av tingsrätten, men åklagarmyndigheten har överklagat beslutet. Denna rättsliga strid kan påverka Mohns rykte och ekonomi, samt ge insikt i hur internationella frågor om äganderätt kan påverka enskilda individers liv och ekonomi.