Kakaopriserna påverkar chokladproducenter, konditorier och dagligvarubutiker. Medan den lilla chokladproducenten Fjåk måste omorganisera sin produktion, måste Pascal höja priserna.
Runt påsktider rapporterades det om rekordhöga kakaopriser – nu har prisrekorden börjat smitta av sig på allt från dagligvaruhandel till försäljningsställen. Det kommer att påverka konsumenterna.
Pascal Dupuy, ägare av konditorikedjan med samma namn, bekräftar detta.
– Våra leverantörer har informerat oss om att de måste höja priserna.
– Vi måste höja priserna, fortsätter han.
Leverantören Pascal får sin choklad från exklusiva Valrhona i Frankrike som Dupuy beskriver som “crème de la crème”. Dupuy har informerats om att priset på kakaosmör kommer att öka med hela 70 procent.
– Vi är beroende av choklad eftersom det utgör en stor del av vårt sortiment. Ungefär 50 procent av våra kakor är gjorda av choklad.
Prisökningen på kakao beror bland annat på dåliga skördar hos stora producenter i Västafrika. Bönder har drabbats av förluster till följd av extremt väder som torka, skogsbränder och kraftigt regn, vilket har blivit vanligare på grund av klimatförändringar. Dessutom har virusutbrott förstört skördarna.
Dupuy säger att det är en tuff period just nu, men att han anser sig vara lyckligt lottad. Konditorikedjan köpte in en stor sats choklad precis innan prisökningen.
– En sak är säker, jag kommer aldrig att använda billig choklad. Vi kommer att fortsätta med dyr choklad, även om det innebär att vi tjänar lite mindre.
Spanska Agur Concellon, som flyttade till Hardanger för att starta chokladfabriken Fjåk, märker av prisökningen tydligt. Samtidigt har den lilla chokladproducenten alltid betalat mycket för kakaobönor.
– För oss har priserna fördubblats. Men de har inte ökat med tio gånger som för de som handlar med industriell kakao, säger hon till E24.
Medan råvarupriset på kakao, som handlas på börsen, varierar mycket, köper Fjåk kakao utanför marknaden. Innan prisökningen betalade de minst sex dollar för ett kilo kakao, ungefär sex gånger så mycket som industriell kakao.
Ändå märks en fördubbling av priset på budgetet, och Fjåk har ändrat delar av produktionen: de producerar bland annat mindre vit choklad, eftersom den är gjord av kakaosmör, och mer chokladpålägg med hasselnötter och andra produkter.
Kakaosmör är dyrare för Fjåk än kakaobönor, eftersom smöret tillverkas industriellt och innebär fler led av transport och bearbetning.
– Vi betalade 90 kronor för ett kilo kakaosmör. Nu betalar vi 350 kronor.
Prisökningen på kakao som råvara har även vissa klara fördelar, enligt Fjåk-producent Agur Concellon.
– Bönder får nu mer betalt eftersom de ser att priserna stiger och de kan ta mer betalt för kakaon. Det har varit alldeles för billigt att köpa choklad i butikerna.
Hon anser att det ökade priset är bra för producenter som använder högkvalitativ kakao.
– Kanske börjar folk att förstå att choklad inte alltid är tillgänglig. Produktionen påverkas av klimatförändringar och har flera dolda konsekvenser som barnarbete och dåligt betalt arbete.
Analys:
Artikeln diskuterar konsekvenserna av de stigande kakaopriserna på chokladproducenter och konditorier. Prisökningen beror på dåliga skördar och klimatförändringar i Västafrika. Det påverkar både små och stora producenter, som tvingas anpassa sig genom att antingen höja sina priser eller omorganisera sin produktion. För konsumenterna innebär detta troligtvis högre priser på chokladprodukter i butikerna. Det är en påminnelse om hur globala faktorer som väderförhållanden och marknadspriser kan påverka vardagliga produkter och konsumenternas plånböcker.