Arbetsmarknadsrapporten visar att antalet nya jobb i USA var lägre än förväntat, vilket resulterade i en ökning av arbetslösheten. Månadens viktigaste siffra visade att det skapades 114 000 nya jobb utanför jordbruket i juli.
Förväntningarna från ekonomerna var att det skulle skapas 175 000 nya jobb föregående månad, enligt Bloombergs uppskattningar. I juni skapades 206 000 jobb, vilket var något starkare än förväntat.
Arbetslösheten ökade till 4,3 procent, medan det förväntades att den skulle ligga kvar på 4,1 procent. Samtidigt sjönk löneökningen mer än förväntat till 3,6 procent. Trenden de senaste månaderna visar att arbetslösheten ökar något och att löneökningen dämpas.
Enligt Nordea Markets chefstrateg Erik Bruce kan den svaga arbetsmarknadsrapporten förstärka rädslan för en kommande recession. Det förväntas att Federal Reserve kan komma att sänka räntorna som ett resultat av den svaga arbetsmarknaden.
Börsen har reagerat negativt på jobbtallena, med nedgångar både i USA och globalt. Investerare fruktar sämre ekonomiska tider och till och med en recession. Amerikanska statsräntor har sjunkit, med den tioåriga räntan som för första gången sedan februari sjönk till under 4 procent.
Arbetsmarknaden är en av de viktigaste faktorerna för Federal Reserve när de beslutar om räntehöjningar eller sänkningar. Prisutvecklingen och den generella ekonomiska utvecklingen spelar också en stor roll. Priserna har dämpats något de senaste månaderna, men ligger fortfarande över Fed’s mål på två procent.
Federal Reserve höll räntan oförändrad på det senaste mötet men indikerade att en sänkning kan vara möjlig på septembermötet om inflationen fortsätter att sjunka och ekonomin förblir stabil. Det är viktigt att följa utvecklingen på arbetsmarknaden och inflationen för att förutse framtida ekonomiska förändringar.