Bilbransjechef ifrågar Konkurrensverket kompetens efter att ha fått kall axel.
I vinter mottog Konkurrensverket tre klagomål från olika motoraktörer under fyra månader. Först klagade Norges Bilbransjeforbund (NBF) och sedan Norsk MC-forhandlerforening (NMCF) på Finn. I april klagade sedan begagnatbilsåterförsäljaren Rebil in Nettbil på auktionsplattformen. Både Nettbil och Finn är Schibsted-företag. Klägarna anser att dessa bryter mot konkurrenslagen om att utnyttja en dominerande ställning. Men ingen av dem behöver oroa sig för Konkurrensverkets uppmärksamhet just nu.
I tur och ordning har myndigheten meddelat att inget mer kommer att hända med klagomålen. – Vi fick bara en platt hand och kall axel tillbaka, säger Olaf Olstad på NMCF till E24.
Beslutet är inte vad NBF-chefen Stig Morten Nilsen hade hoppats på. – Det är definitivt besviken. – Vi hade förväntat oss att när vi som branschorganisation och flera andra anmäler Finn för att få bedömt om de bryter mot konkurrenslagarna, så skulle tillsynsmyndigheten använda lite tid och resurser på det. Beslutet får Nilsen att ifrågasätta om Konkurrensverket har intresse och kompetens när det gäller digitala plattformar. I 2022 avstod de från att granska Finns nya prismodell för bostadsannonser.
Nilsen anser att Finn under flera år har haft ett beteende gentemot kunder som har präglats av “att de dikterar marknaden och utnyttjar sin närmast monopolställning”. Kraftiga prisökningar för bilåterförsäljare från årsskiftet var den utlösande orsaken bakom klagomålet. Jens Hauglum, chef på Finn motor, säger i en kommentar att de har förtroende för att Konkurrensverket gjorde ett noggrant arbete innan de drog sina slutsatser.
Bakgrunden till Rebils klagomål till Konkurrensverket var att Nettbil kastade ut dem från plattformen tidigare i år. Nettbil anklagar Rebil för “kupning”, något Rebil förnekar. Medgrundaren Jonathan Parr skriver i ett SMS att Rebil tar Konkurrensverkets avslag till efterrättelse och att de inte lägger sig i vilka ärenden tillsynsmyndigheten väljer att ta upp. – Nettbils praxis är fortfarande en tragedi för prismedvetna bilägare som ska sälja sin bil, tillägger han.
Avdelningsdirektör Gjermund Nese på Konkurrensverket säger att han förstår att det är besvikande att klagomålen läggs ned. – Det vi gör i sådana ärenden, som alla andra, är att göra en inledande bedömning. Sedan måste vi bedöma sannolikheten för att det är ett lagbrott mot sannolikheten för att vi kan påvisa det och de resurser som krävs. Att ärendena läggs ned innebär inte att Konkurrensverket frikänner, understryker han.
NBF-chef Nilsens påstående att tillsynsmyndigheten inte är intresserad av eller har kompetens inom digitala marknadsplatser håller inte Nese med om. – Vi är mycket intresserade av konkurrensen på digitala marknadsplatser och har ålagt Finn via Schibsted särskild informationsplikt. Det innebär att de måste rapportera alla förvärv. Vi har även fattat flera beslut. Bland annat stoppades Schibsteds förvärv av Nettbil – tills beslutet ändrades i Högsta domstolen.
– Är ni bekymrade över Finns storlek? – Att Finn är så stora som de är gör att Konkurrensverket är särskilt uppmärksamma på den roll de har. Det innebär också att de har ett särskilt ansvar för att inte agera i strid med konkurrenslagen.