Norges krona har fått en trøkk, men er ikke utknockad, enligt brittiska HSBC.
Nästa torsdag ger centralbankschef Ida Wolden Bache nya signaler om räntan i samband med räntemötet. Brittiska HSBC tror att kronan kan stärkas om Norges Bank skjuter upp räntesänkningarna ännu längre.
Under den breda börsnedgången i början av veckan fick kronan en rejäl smäll.
Men den ser ut att stärkas i höst, enligt storbanken HSBC i en anteckning med titeln “NOK: Knocked down, but not knocked out”.
“Valutan kan ha fått en smäll, men vi behåller vår konstruktiva syn på kronan”, skriver HSBC-analytikerna Charlotte Ong och Paul Mackel.
Det svagaste värdet för kronan mot euron någonsin var på det värsta på måndag, när en euro var värd hela 12,13 kronor, innan börserna vände uppåt igen och kronan återhämtade sig något senare under veckan.
Nivån var den svagaste för kronan mot euron någonsin, med undantag för dagarna 18-24 mars 2020 när pandemin skapade oro på marknaderna. Den 19 mars 2020 var euroen på över 13 kronor. Då grep Norges Bank in på marknaden för att stärka kronan.
“Kronans starka underprestation är begriplig”, skriver analytikerna.
“Ändå behåller vi vår syn att EUR/NOK sannolikt kommer att sjunka mot 11,40 de kommande månaderna, eftersom en haukliknande Norges Bank talar till kronans fördel och ökad riskvilja efter marknadsoron dämpar EUR/NOK”, skriver analytikerna.
Grunnene til den betydelige og raske svekkelsen i kronen är tydliga, skriver Ong och Mackel.
De visar på att prisutvecklingen i Norge var svagare än väntat i juni, vilket ledde till att marknaden justerade ner förväntningarna på Norges Banks styrränta. Detta förstärktes av utsikter till snabbare räntesänkningar hos stora centralbanker, påpekar banken.
Dessutom har volatila valutor som kronan påverkats av att många investerare nu avslutar så kallade “carry trades” för att minska risken, anser banken. Ett exempel på carry trade är när en investerare lånar pengar till mycket låg ränta i Japan och investerar dem på andra ställen.
“För att EUR/NOK ska hamna varaktigt på lägre nivåer tror vi att båda dessa faktorer måste vändas”, skriver HSBC-analytikerna.
“Det kan kräva att marknaden börjar se på Norges Bank som mer hauklik igen, tillsammans med en förbättring av riskviljan, innan valutan kan stärkas”, skriver de.
Och just det är HSBC-analytikernas huvudscenario. De tror att Norges Bank de kommande månaderna kommer att ge tydligare haukliknande signaler, alltså dämpa utsikterna till snabba räntesänkningar, och att marknaden kommer att bli mer riskvillig.
“Det borde skicka EUR/NOK lägre, mot vårt uppskattning på 11,40 kronor vid årets slut”, skriver analytikerna.
Sedan Norges Banks räntemöte i juni har kronan varit cirka fem procent svagare mot handelspartnernas valutor än vad centralbanken hade uppskattat, påpekar HSBC.
“Även om detta inte nödvändigtvis är tillräckligt för en ny räntehöjning, antyder det att centralbankens vägledning om inga räntesänkningar i år kan behöva revideras i en hauklik riktning, och att starten på räntesänkningarna kommer att skjutas upp igen”, skriver HSBC.
Eventuella signaler om att det kommer att ta längre tid innan räntesänkningarna kommer, kan dämpa kronans svaghet och kanske till och med stärka kronan mot euron, tror HSBC. Dessutom förväntas flera andra centralbanker att sänka sina räntor de kommande månaderna, påpekar banken.
Den senaste tidens svaghetsutveckling för kronan kommer ovanpå en långvarig trend. I över tio år har kronan stadigt försvagats mycket mot valutor som euro och dollar.
Detta gör importerade varor och utlandsresor dyrare för norrmän, medan exportörer av fisk, olja och gas samt metaller tjänar fler kronor än tidigare, och semester i Norge blir billigare för utlänningar.