Enastående stöd från EU-kommissionen och Esa för miljöorganisationernas tolkning av Førdefjord-fallet inför höstens behandling i Efta-domstolen
Rundt 20 aktivister greps den 12 maj 2022 när de demonstrerade mot deponering i Førdefjorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Borgarting lagmannsrett har begärt ett rådgivande yttrande från domstolen inför överklagandet av fallet. I samband med detta har både Esa och EU-kommissionen uttalat sig.
Båda stödjer kärandena Naturvernforbundet och Natur og Ungdom i deras tolkning av EU:s vattendirektiv, som förbjuder förorening av vattenresurser som fjordar, vattendrag och floder, förutom när stränga krav ställs.
Esa och EU-kommissionen ger organisationerna stöd i att varken hänsyn till privat vinst, skatteintäkter eller arbetstagares inkomster omfattas av vattendirektivets krav, enligt Naturvernforbundet.
Samhällsintresse
“Annars (…) skulle all lönsam verksamhet kunna klassificeras som av överordnat samhällsintresse, vilket skulle allvarligt undergräva vattendirektivet. De intressen som motiverar ett undantag måste därför, enligt Esa, vara direkt fördelaktiga för allmänheten”, står det i Esa:s uttalande den 16 juli.
– Både EU-kommissionen och Esa stödjer vår tolkning av regelverket. Det bekräftar vår ståndpunkt att tillstånden för gruvdrift med dumpning av gruvavfall i Førdefjorden är ogiltiga, säger Gytis Blaževičius, ledare för Natur og Ungdom.
Gruvavfall
Nordic Mining, som planerar gruvdrift i området, har fått tillstånd av staten att deponera 170 miljoner ton gruvavfall i Førdefjorden i Vestland fylke.
Naturvernforbundet och Natur og Ungdom förlorade i januari stämningsmålet mot staten angående gruvdrift med sjödeponi. De överklagade domen med en begäran om att fallet skulle överlämnas till den överstatliga Efta-domstolen.
Eftersom Norge inte är en EU-medlem kommer Efta-domstolen inte att fälla något avgörande, utan ge ett rådgivande uttalande.
Analys:
Denna artikel behandlar stödet från EU-kommissionen och Esa för miljöorganisationernas tolkning av vattendirektivet i samband med Førdefjorden-fallet. Detta stöd kan ha långtgående konsekvenser för gruvdrift och avfallshantering i området, vilket kan påverka både miljön och samhället. Genom att bekräfta att tillstånden för gruvdrift är ogiltiga, öppnar detta upp för en diskussion om huruvida ekonomisk vinst bör prioriteras över miljöhänsyn och samhällsintressen. Det är viktigt att följa utvecklingen i fallet och dess påverkan på både lokala och övergripande nivåer.