Den svaga kronan påverkar arbetskraftsinvandringen. Valutastrategen anser att det är naturligt att fler företag garanterar lönen för sina utländska anställda.
En svag norsk krona och stora kronkurssvängningar skapar osäkerhet kring arbetskraftsinvandringen till Norge, som flera branscher är beroende av.
Till E24 berättade hotellägaren Ole Henrik Walaker på lördagen att han garanterar en minimikurs på 11 kronor per euro till sina utländska anställda vid Walaker Hotell i Sogn.
Ränte- och valutastrategen Nils Kristian Knudsen på Handelsbanken tror att fler arbetsgivare måste agera som Walaker i framtiden.
Han stöds av ett av landets största bemanningsföretag, Adecco.
– Det tror jag kan vara en lösning, men det finns inga enkla lösningar. Politikerna måste inse att vi är helt beroende av arbetskraftsinvandringen i de kommande åren, och vi konkurrerar mot stora länder som Tyskland och Frankrike, säger kommersiell direktör Bjørn Wiik på Adecco till E24.
Han har inte hört tidigare att arbetsgivarna har garanterat lönen för sina utländska anställda, men tror att det kommer att bli vanligare.
– Vi måste göra det attraktivt att arbeta här, säger han.
Påtrycket efter arbetskraft inom resebranschen har aldrig varit starkare än i sommar, särskilt efter kockar, enligt Adecco.
Många ställen har minskat eller stängt sin verksamhet på grund av arbetskraftsbristen.
– Det är inte lönsamt att komma till Norge för att arbeta längre, det är mycket mindre intresse, säger Wiik.
Knudsen på Handelsbanken anser att det ställs högre krav på företag när kursen svänger så mycket, både med avseende på arbetskraft och konkurrenskraften i övrigt.
Samtidigt finns det sätt för arbetsgivarna att minska risken, påpekar strategen.
– Det är riskhantering, och det blir en konsekvens av de stora svängningarna som man har, att man måste ha lite mer stabila förutsättningar, säger Knudsen.
De senaste åren har vi sett en kronkurs under betydande press.
Dollarn har stärkts med över 75 procent mot kronan de senaste tio åren, varav över sju procent det senaste året.
Euro har stärkts med över 40 procent på tio år, och över sex procent det senaste året ensamt.
Även de senaste dagarna har det varit stora kursfluktuationer i kronan.
Knudsen anser att detta ger en bra bild av hur osäkert det är, och hur svårt det är att planera.
– Det gäller för företag och för arbetskraftsinvandringen. Det blir mycket svårt för dem också, om inte lönerna sätts i förväg, säger strategen.
Knudsen anser att det är lite tidigt att dra slutsatsen att kronan bara kommer att fortsätta att försvaga sig.
Samtidigt är han tydlig med att det är investerarnas uppfattning som styr.
– Det är i varje fall anledning att förvänta sig att detta kan fortsätta om investerarnas uppfattning är att kronan är en osäker investering när det kommer nya chocker, vare sig det är geopolitiska, ekonomiska och finansiella chocker, säger Knudsen.
– Vi måste gå igenom det, innan vi hamnar på en mer naturlig kurs och nivå på kronan.
Vissa hävdar att kronan är mindre attraktiv inte bara på grund av en oljeuppträdd ekonomi, utan också på grund av mer oförutsägbara ramvillkor, som införandet av gruvskatt för fiskerinäringen.
– Det beror på vad som händer i andra länder också. Men gemensamt är att så länge det är ett ämne, så är det i kronkursen på något sätt, säger Knudsen.