Den svage kronan påverkar arbetskraftinvandringen. Valutastrategen anser att det är naturligt att fler företag garanterar lönen för sina utländska anställda.
En svag norsk krona och stora kronkursfluktuationer skapar osäkerhet kring arbetskraftsinvandringen till Norge, vilket flera branscher är beroende av. Enligt hotellägaren Ole Henrik Walaker har han garanterat en minimikurs på 11 kronor per euro till sina utländska anställda på Walaker Hotell i Sogn.
Ränte- och valutastrategen Nils Kristian Knudsen på Handelsbanken tror att fler arbetsgivare måste agera som Walaker framöver. Enligt honom måste politikerna inse att arbetskraftsinvandringen är nödvändig och att konkurrensen är hård.
Branschens stora bemanningsselskap, Adecco, stöder tanken och menar att det kan vara en lösning. Enligt dem är det viktigt att göra det attraktivt att jobba i Norge för utländska arbetare.
Samtidigt har branschen en stor brist på arbetskraft, särskilt inom resebranschen där vissa platser har varit tvungna att minska eller stänga verksamheten på grund av personalbristen.
Valutastrategen Knudsen menar att det ställs större krav på företag när valutakurserna svänger så mycket, både vad gäller arbetskraft och konkurrenskraft. Han påpekar vikten av riskhantering och behovet av mer stabila förhållanden för företagen.
Analys:
Denna artikel handlar om hur den svaga kronan påverkar arbetskraftsinvandringen i Norge och skapar osäkerhet inom olika branscher. Genom exempel som hotellägaren Ole Henrik Walaker och valutastrategen Nils Kristian Knudsen får vi insikt i de utmaningar och åtgärder som behövs för att hantera situationen. Bristen på arbetskraft och behovet av att göra Norge attraktivt för utländska arbetare är centrala teman. Valutakursernas påverkan på företag och ekonomin diskuteras utförligt, och det betonas att stabila förhållanden är avgörande för att hantera osäkerheten. Sammantaget är det tydligt att den svaga kronan har konsekvenser för både arbetsgivare och arbetstagare, och att det krävs åtgärder för att skapa ett mer hållbart och stabilt arbetsmarknadsklimat.