Enligt studentindexet har dagens studenter inte råd att bo utan betydande extra inkomst förutom lån och stipendier från Lånekassen.
Med tolv timmars arbete i veckan har studenter råd att hyra lite över hälften av bostäderna som är tillgängliga i de största studentstäderna.
Enligt en pressrelease från Norsk studentorganisasjon (NSO) mäter studentindexet hur många bostäder en student kan hyra i de största norska städerna, baserat på genomsnittsstudentens pengar.
Studentindexet är ett samarbete mellan FINN.no, NSO, Utleiemegleren, Eiendom Norge och Eiendomsverdi.
– Skrämmande att studenter måste jobba så mycket
Baserat på siffror från Statistisk sentralbyrå och SIFO har NSO räknat ut att en student har 11 665 kronor i utgifter utan hyreskostnader varje månad. Med 13 791 kronor utbetalat varje månad från Lånekassen har en student utan extra inkomst endast 2 126 kronor att betala hyra för.
I genomsnitt arbetar studenter 12,2 timmar i veckan och har en månadsinkomst efter skatt på 7 695 kronor. Tillsammans med det som är kvar från studielånet motsvarar detta 9 821 kronor per månad.
Tolv timmars arbete i veckan tillsammans med 37,5 timmar som student motsvarar en 133-procentig tjänst enligt indexet.
– Det är skrämmande att studenter måste jobba så mycket vid sidan av studierna för att ha råd med hyran, säger NSO-ledaren Kaja Ingdal Hovdenak.
Med en sådan extra inkomst har en student enligt utbudet av hyresbostäder på Finn.no råd att hyra 68 procent av hyresmarknaden i Tromsø, 67 procent i Trondheim och 66,2 procent i Bergen. I Stavanger har en student med en sådan inkomst råd att hyra 58,8 procent av marknaden, medan i Oslo är denna andel 33,6 procent.
– Behov av förbättrad ekonomi
Totalt sett är detta 51,1 procent av hyresbostäderna i städerna om studenten har extra inkomst, och inga om studenten inte har det.
Hovdenak anser att lösningen är en förbättrad studentekonomi och fler studentbostäder.
– Situationen idag är allvarlig, och det finns ett akut behov av en förbättrad studentekonomi och fler studentbostäder, säger Hovdenak.
Analys: Dagens studenter står inför en tuff ekonomisk situation där många måste arbeta betydligt mer än 12 timmar i veckan för att ha råd med hyreskostnader. Detta kan leda till ökad stress och minskad studietid, vilket i sin tur kan påverka både studenternas hälsa och framtid. För att förbättra situationen behövs åtgärder för att stärka studenternas ekonomi och öka tillgången på studentbostäder. Det är viktigt att politiker och beslutsfattare tar detta på allvar för att säkerställa en hållbar och hälsosam studiemiljö för dagens och framtidens studenter.