Investeringar i Ukraina kan göra Norge till en digital nation
Säkerheten i Europa står på en knivsudd, och näringslivsutveckling i Ukraina är nu avgörande för Europas säkerhetspolitik. Samtidigt som vi hjälper Ukraina kan vi göra Norge till en digital nation.
Näringslivet måste hålla igång hjulet bakom frontlinjen i Ukraina. Om inte kollapsar landet, och konsekvenserna för Norge och Europa kan bli enorma.
Det pågår ständiga diskussioner i Norge om att stärka verktygsapparaten och öka bilateralt samarbete. Verktygsapparaten är viktig, men vi kan inte vänta på detta då det finns många möjligheter som inte kräver någon riskavlastning. Digitala tjänster, som är Ukrainas näst största exportinkomst efter jordbruket, är ett bra exempel på detta. Dessutom är det en tjänst vi verkligen behöver i Norge både inom privat och offentlig sektor.
Digitalisering och artificiell intelligens är nu de viktigaste källorna till tillväxt, förändring och hållbarhet inom de flesta branscher. Samtidigt hamnar Norge lågt på rankingar över världens ledande digitala nationer trots ihärdiga ansträngningar från många. Vi är och förblir ett mycket litet land, och kapaciteten kommer inte att vara tillräcklig för att göra Norge till en ledande IT-industri. Men om Norge låter sig inspireras av Ukraina och tänker lite annorlunda kan vi komma vidare.
Det vi behöver i Norge är “sense of urgency”. Vi behöver mer entreprenörskap där näringslivet, myndigheterna, forskningen och akademin samarbetar som ett lag för att hjälpa Ukraina. Vi måste vara praktiska i tillvägagångssättet, istället för att styras av rigida strukturer.
Europa måste ta hand om sin egen öde, stödja Ukraina och öka sitt eget försvar betydligt. Vi kan inte längre vara beroende av val och beslut i USA och andra delar av världen. När politiker i Europa måste bevilja betydligt mer till Ukraina och sitt eget försvar, måste de bevilja mindre pengar till något annat.
Bara näringslivet kan hålla ekonomin igång bakom frontlinjen i Ukraina och mobilisera den investeringsnivå som krävs. När vi alla vet att det står så mycket på spel är det hög tid att näringslivet i Norge och Europa i mycket större utsträckning tar ansvar för sin egen framtid. Det handlar om vår förmåga, men också om vår vilja att försvara våra intressen och värden själva. Man kan inte bara peka på myndigheterna.
Det är viktigt att komma ihåg att Ukraina är ett mycket stort land. Hela 1,4 gånger större än Tyskland är utanför krigszonen. Landets BNP – i krig – visade imponerande 5,0 % tillväxt år 2023 och 4,1 tillväxt i första halvåret i år.
Som ett internationellt teknologiföretag med 300 anställda i Ukraina levererar vi på Itera exempelvis tjänster inom digitalisering av energisektorn i Norge och utomlands med IT-specialister som bor och arbetar från Ukraina. Våra anställda söker skydd när flyglarmet går. Genom krigets gång har ukrainarna lärt sig att lita på ett bra luftvärn.
Fler från näringslivet måste besöka landet för att förstå behoven och riskerna, bortom vad man läser i medierna. Som ledare besöker jag regelbundet Ukraina. Jag känner mig väldigt trygg då jag alltid söker skydd när flyglarmet går, medan ukrainarna generellt har lärt sig att leva med osäkerheten. Många söker skydd endast vid de mest omfattande attackerna. Det är först genom att besöka landet som man förstår att det går utmärkt att bedriva verksamhet utanför slagfältet.
Men att gå in på den ukrainska marknaden i en konflikttid kräver ett försiktigt tillvägagångssätt. Vi på Itera, tillsammans med Norsk-Ukrainska Handelskammaren och verktygsapparaten i Norge och internationellt, kan hjälpa till med hur du ska gå tillväga. För att minska risken och maximera möjligheterna är vårt råd att ha ett praktiskt tillvägagångssätt och arbeta som ett lag:
1. Samarbeta med företag som redan har närvaro i Ukraina. De kommer att ge värdefull insikt och vägledning. De kan hjälpa till att navigera i det ukrainska affärslandskapet, etablera relationer med centrala intressenter och ge marknadskunskap och erfarenhet.
2. Fokusera på mindre berörda sektorer som har varit mindre direkt påverkade av kriget. IT, förnybar energi och jordbruk är tre bra exempel. Dessa branscher fortsätter att visa stort tillväxtpotential och erbjuder attraktiva möjligheter för företag.
3. Utvärdera områden med stor tillväxtpotential. Inom sektorer som är direkt påverkade av kriget bör man överväga att först göra mindre investeringar som har hög tillväxtpotential. Det finns allt fler krigsförsäkringar och olika finansiella mekanismer genom multilaterala finansinstitutioner och nationella myndigheter för att minska risken under kriget. På detta sätt kan man positionera sig för en betydande marknad när kriget har funnit sin lösning.
4. Bygg relationer med ukrainska partners. Etablering av goda relationer med ukrainska partners är viktigt för långsiktig framgång. Att samarbeta med ukrainska företag, leverantörer och distributörer kan hjälpa dig att navigera på marknaden, förstå kundpreferenser och anpassa värdeförslagen baserat på verkliga behov.
Digitala tjänster är ett bra exempel på tjänster som kan levereras i dag i stort omfång från Ukraina, utan behov av stöd från myndigheterna. IT-industrin är mycket innovativ, utnyttjar artificiell intelligens i stor utsträckning och har implementerat avancerade cybersäkerhetslösningar bland de bästa i världen.
Den ukrainska IT-industrin betyder enormt mycket för landet, som näst största exportinkomst efter jordbruket. IT-exporten är idag cirka 75 miljarder NOK per år, vilket motsvarar storleken på hela Nansenprogrammet. Största importören med 40 % andel är USA som engagerar 140 000 av totalt 350 000 IT-specialister som bor och arbetar från Ukraina. IT-industrin växer med 50 000 talanger per år. Om några år kommer landet att bli den största IT-huben i Europa.
Ukraina har blivit en magnet för idéskapande, innovation och nya lösningar inom allt fler branscher med tanke på återuppbyggnaden som pågår. Många länder och företag bidrar med världsledande expertis, teknologi och lösningar och gör landet till en greenfield-marknad på flera områden, där digitalisering och artificiell intelligens är en genomgående pelare.
Offentlig sektor i Norge har mycket att lära av hur Ukraina – i krig – har kommit längre än föregångslandet Estland inom digitalisering av offentlig sektor. USA, Storbritannien och Estland samarbetar nära med Ukraina inom digitalisering genom konkreta projekt. Samarbetet med Estland startade redan 2019. I början var det Ukraina som lärde mycket från Estland. Idag är det så att Estland lär minst lika mycket från Ukraina och tar själva i bruk flera av de samma lösningarna som är utvecklade i Ukraina. Allt fler länder implementerar nu flera av de samma lösningarna.
Genom ett bilateralt IT-samarbete med Ukraina kan näringslivet och offentlig sektor i Norge få tillgång till mycket större digital kapacitet. Vi kan bygga på industrier som vi har fördelar på i Norge, utnyttja vårt hemmamarknad, skala internationellt och skapa betydande exportinkomster. På så sätt kan Norge bli en ledande digital nation. Samtidigt hjälper vi Ukraina i deras försvarskamp.
Ukraina har haft en svår vinter och vår. Förseningar i leverans av militärt stöd har haft verkliga konsekvenser på slagfältet. Ryska missil- och droneattacker har också förstört stora delar av energisystemet för att bryta ned samhället. Före invasionen hade de en energiproduktion på 33 GW. I vinter i år var den reducerad till 19 GW, och endast 9 GW i juni. I lilla Norge har vi cirka 40 GW.
Ukraina arbetar med att bygga upp ett modernt, grönt distribuerat energisystem som är mycket mindre sårbart för ryska attacker. Ukraina kommer också att vara en väsentlig bidragsgivare till att EU når sina klimamål efter kriget med ambitionen att nå 360 GW för förnybar energi år 2050, varav 40 % export till Europa genom grön vätgas, grön ammoniak och elektricitet.
Här har Norge mycket kompetens, teknologi och lösningar som Ukraina behöver desperat. Vi på Itera anser att det är mycket viktigt att engagera oss för det ukrainska folket, som faktiskt också kämpar för våra värderingar och vår suveränitet. Detta i kombination med att lösa klimatkrisen är vårt allra viktigaste samhällsansvar.
Vårt arbete för Ukraina under lång tid belönades med “International Flagship Award” som ett av tio företag i världen, av Ukrainas ekonomiminister under Ukraine Recovery Conference i Berlin i juni. I ljuset av detta har ukrainska energimyndigheter på eget initiativ ingått ett samarbetsavtal med Itera för att mobilisera norsk och internationell energiindustri för att göra betydligt mer i Ukraina.
Vi har också varit en aktiv pådrivare för att det äntligen blev undertecknat ett samarbetsavtal (MOU) mellan Norges näringsminister Myrseth och Ukrainas energiminister Galushchenko om energi under konferensen i Berlin. Detta ser vi nu materialiseras i konkreta uppdrag för flera norska företag på flera områden.
Om näringslivet ska påverka att krigets utfall viker i Ukrainas favör, måste betydligt fler norska företag nu gå in i leken. I vårt arrangemang under Arendalsuka 2024 står just hur näringsutveckling i Ukraina kan göra Norge till en ledande digital nation på agendan. Som ett lag mellan näringsliv, myndigheter, forskning & utveckling och akademi, utan dagens rigida strukturer. I det gröna och digitala skiftet. För att skapa drömmar för det ukrainska folket och lösa klimatkrisen.