Olav Chen hos Storebrand tror att en signal från regeringen skulle kunna stärka kronan.
Under Arendalsuka debatterades den svaga kronan med Espen Henriksen vid BI, vice ordförande för Venstre Sveinung Rotevatn och Olav Chen från Storebrand.
Rotevatn föreslog nyligen att en kronkommitté skulle tillsättas och nämnde även detta under debatten.
Han önskar att en kommitté ska titta närmare på vad som kan göras med den svaga kronan, inklusive om den bör knytas till euron. Han pekar på att kronan håller på att bli en hetare politisk fråga.
– Det jag har sagt är att vi åtminstone borde börja med det som är en ganska bra norsk övning, och det är att tillsätta en kommitté, säger han.
Några tror att kronnedgången beror på oförutsägbar skattepolitik, kapitalflykt till Schweiz och andra politiska faktorer.
– Jag tror att vi ska vara ärliga nog att säga att detta är en långsiktig fråga. Det började inte med den nuvarande regeringen, och det finns förmodligen många andra faktorer som spelar in, säger Rotevatn.
Chen stödjer Rotevatn och tror att en kronkommitté skulle kunna ge en signal till marknaden. Han pekar på flera faktorer bakom kronnedgången, som ränteskillnaden mellan Norge och utlandet, omvandling av oljepengar på marknaden, att norrmännen är skuldsatta och att utländska aktörer spekulerar i kronan.
Han tror inte att norsk skattepolitik är den viktigaste faktorn.
– Jag har det långt ner på listan, säger Chen.
– Kanske bidrar det marginellt.
Chen tror på signalverkan och menar att ett uttalande från regeringen om att kronan är för svag och om en kommitté skulle påverka kronan.
– Om Finansdepartementet hade sagt att kronan är för svag, tror jag att den skulle ha stärkts omedelbart, säger Chen.
Den svaga kronan gör importerade varor och semestrar dyrare för norrmännen.
– Problemet är att vi blir fattigare, säger Espen Henriksen vid Handelshøyskolen BI.
Henriksen påpekar att kronan kan försvagas eftersom investerare föredrar andra valutor under perioder av oro på marknaden. Men det förklarar inte helt varför kronan har försvagats så dramatiskt, påpekar han.
Efter debatten säger Rotevatn att han upplever positiv respons för förslaget om en kronkommitté.
Flera partier på Stortinget är skeptiska till att drastiskt ändra penningpolitiken och binda kronan till euron, som Danmark gör med sin krona. Rødt har kallat en bindning av kronan till euro för galenskap.
Olav Chen har tidigare öppnat för en starkare styrning av kronan. Han ville att Norges Bank skulle hålla kronan inom ett visst intervall, vilket han kallade för en “dirty peg”.
Andra ekonomer var dock skeptiska till Chens förslag.
Slutanalys: Debatten om den svaga kronan och förslaget om en kronkommitté visar på olika åsikter och förslag för att stärka kronan. Enligt experter kan en kronkommitté ge en signal till marknaden och potentiellt stärka kronan. Det finns olika syn på orsakerna bakom kronnedgången och huruvida en bindning till euro är en bra idé. För vanliga medborgare kan en stärkt krona innebära lägre importkostnader och en mer stabil ekonomisk situation. Det är viktigt att följa debatten och utvecklingen för att kunna förstå hur det kan påverka ens egna liv och ekonomi.