Bopriserna i huvudstaden är höga och kan bli ännu högre. Nu vill SV ha en omkamp om boplikt och ta reda på hur många bostäder som står tomma.
Investeringsexperten Omar Samy Gamal (SV) befinner sig i en nedsliten, gammal byggnad i Tøyen. Han vill veta hur många potentiella bostäder som står tomma. Foto: Heiko Junge
Publicerad: Mindre än 20 minuter sedan
Bakgården i Tøyen är lika trist och grå som vädret. Under taken ligger det sprutor och kanyler. I ett hörn finns avföring.
– Detta är inte bra, säger SVs Omar Samy Gamal.
Byggnaden har stått tom i över 30 år. Det finns flera potentiella bostäder i Oslo – både beboeliga och obeboeliga – som står helt tomma. Med dagens bostadskris anser Gamal att det är ohållbart.
– Människor måste bo här. Det kan inte bara stå tomt och förfalla, säger han.
Gamal tror att han har en lösning. Nu vill han ha två saker:
– En kartläggning av tomma bostäder
– Boplikt i Oslo
– Det är exceptionellt utmanande tider. Det kräver att vi lägger politik och ideologi åt sidan och gör det som krävs för att lösa situationen. Nu ser jag ett styre i Oslo som inte gör något. De pratar om att det är en utmanande situation, men det byggs alldeles för få nya bostäder, säger han.
Styret i Oslo avvisar idéerna och anser att det skulle leda till angiveri.
Jämförelse med Köpenhamn
Det är mycket som kärvar på bostadsmarknaden samtidigt. Speciellt i huvudstaden.
Bostadsbyggandet är rekordlågt, och även om bostadslån och mat har blivit betydligt dyrare de senaste åren förväntas bostadspriserna öka med 33 procent enligt en prognos från Samfunnsøkonomisk analyse.
Gamals lösning är att fylla tomma bostäder med människor.
Men ingen vet med säkerhet hur många bostäder som står tomma. SV har bett Prognosesenteret att ge sina bästa uppskattningar, men kunskapen om bostadsbeståndet är för dålig för att kunna ge ett bra svar. Därför vill Gamal ha en kartläggning.
– Hur skulle det hjälpa med sådana tomma byggnader som denna?
– Om vi kan kartlägga omfattningen av det, så innebär det också att vi kan pressa ägarna av sådana byggnader att i större utsträckning göra bostäderna beboeliga och fylla dem med liv, säger Gamal.
Han föreslår också att införa boplikt. I Norge är det vanligast i stugkommuner. Debatten har varit uppe tidigare, men Gamal är redo för en omkamp.
Förra året bad stadsfullmäktige i Oslo styret att utreda boplikt. Innan sommaren avvisades förslaget.
Gamal anser att styret aktivt undviker potentiellt viktig information.
– Det finns färdiga hus och bostäder som kan tas i bruk. Det kan göras med bara ett pennstreck, säger Gamal och pekar på Köpenhamn. Där finns boplikt och Gamal anser att danskarna visar vägen.
– Åtminstone genomför en kartläggning. Utvärdera, undersök vad som är positivt och negativt med boplikt, och kartlägg hur många bostäder i Oslo som står tomma, säger han.
Reglerna för boplikt i Köpenhamn:
– En bostad måste anmälas tom senast sex veckor efter senaste utflyttningen
– En bostad får inte användas för sporadiskt boende, som en stuga i staden
– En bostad får inte användas för kommersiella ändamål
– En hushåll får inte använda mer än en bostad i huvudstadsområdet och angränsande kommuner
Källa: Köpenhamns kommun
Inte rädd för att trampa på de rikas tår
Det finns flera anledningar till att bostäder står tomma. Vissa byggnader är obebodliga, som byggnaden i Tøyen.
Andra står tomma eftersom ägarna väljer att endast använda dem sporadiskt. Vissa har en stuga i staden, och andra har köpt en lägenhet för att kunna besöka barnbarn.
– Är du orolig för motstånd från de rika som äger flera bostäder?
– Nej. Vi behöver fler bostäder i Oslo. Samtidigt står det många bostäder tomma. Vi kan inte tillåta oss att vara bekanta med en sådan situation, säger han.
Han säger att han förstår att vissa vill ha en stuga i staden eller en lägenhet nära barnbarnen, men att situationen är kritisk och att politikerna måste prioritera annorlunda.
– Och då ber jag om ursäkt. Jag förstår att det är härligt att ha den där stugan i staden eller att vara närmare sina barnbarn. Jag förstår det mycket väl. Men i den situation som Oslo befinner sig i nu har vi inte råd med den lyxen.
Leder till angiveri
Stadsutvecklingsrådet James Stove Lorentzen (H) tycker att förslaget är hopplöst.
– Förslaget från SV är lika dåligt idag som när de föreslog det i juni i år. Om vi skulle införa boplikt skulle det leda till mer byråkrati, angiveri och övervakning. Det är inte ett samhälle vi vill ha, säger han.
Stove Lorentzen anser att Plan- och byggnadsetaten bör använda sin kapacitet för att hitta sätt att skaffa nya bostäder, inte för att utreda boplikt.
Nu hänvisar han till ett projekt som styret nyligen rekommenderade i Linderud i Oslo, där de hoppas kunna bygga cirka tusen nya bostäder.
– Om SV vill ha fler bostäder hoppas jag att de röstar för det projekt som styret föreslog igår, som handlar om nästan tusen nya bostäder på Östre Aker vei 90. Detta kommer ge fler bostäder som förstagångsetablerare har råd med, säger han.
Analys:
I denna artikel diskuteras problemet med tomma bostäder i Oslo och förslaget om att införa boplikt för att lösa bostadskrisen. Omar Samy Gamal från SV förespråkar en kartläggning av tomma bostäder och införande av boplikt, likt systemet i Köpenhamn. Diskussionen kretsar kring att fylla tomma bostäder med människor för att lösa bostadsbristen. Det finns dock motstånd från Oslo’s styre, som anser att förslaget skulle leda till mer byråkrati och angiveri. De förespråkar istället att fokusera på att skaffa nya bostäder. Diskussionen belyser vikten av att använda befintliga resurser för att lösa bostadskrisen och prioritera att fylla tomma bostäder med människor istället för att låta dem stå oanvända.