STAVANGER (E24): Oljetoppar avvisar att trappa ned norsk olja och gas. – Bättre än att producera på andra platser, säger Equinor-chefen.
Måndag blockerade klimataktivisten Greta Thunberg och Extinction Rebellion oljemässan ONS.
– Vi låter dem inte komma undan med sin grönmåling, vi genomskådar deras lögn, sa Thunberg till E24.
Det förväntades att aktivister skulle markera sig under mässan, precis som de gjorde under förra ONS för två år sedan. Under helgen var det också demonstrationer utanför gasanläggningen Kårstø.
Demonstranterna kräver en konkret plan för utfasning av olja och gas från politikerna, informerar de till E24.
Aker BP-chefen Karl Johnny Hersvik är naturligtvis inte överens med aktivisterna.
– Vad är ditt budskap till Greta Thunberg och andra aktivister som vill stoppa letandet och utvecklingen?
– För det första anser jag att det är legitimt att de tycker så. Jag tycker att det är farligt för debatten att demonisera varandra. Tvärtom tycker jag att det är ett konstruktivt sätt att göra det på, att lyssna på varandras budskap, säger Hersvik.
– Problemet är att jag inte kan få motpartens budskap, och i det här fallet önskan om att minska utbudet, att hänga ihop med de data jag ser på marknaden varje dag, inte heller de analyser som våra analysgrupper pekar på, säger han.
Oljemässan ONS väntar över 60 000 besökare. Det finns över 1 000 utställare i de olika utställningshallarna, och över 1 000 talare är närvarande på debatter och föredrag.
Bland deltagarna finns både kronprins Haakon Magnus, statsminister Jonas Gahr Støre och toppchefer som Patrick Poyanné på franska TotalEnergies, Anders Opedal på Equinor och Karl Johnny Hersvik på Aker BP.
Aker BP-chefen säger att Norge producerar olja och gas med låga kostnader och låga CO₂-utsläpp, och att Europa kommer att importera fossil energi även i ett scenario där världen når 1,5-gradersmålet.
– De möjliga importkandidaterna har högre CO₂-utsläpp än vad vi har. Så nästan oavsett hur du vrider och vänder på det, så är det så att om vi minskar produktionen i Norge, då kommer CO₂-utsläppen på planeten att öka och inte minska, även med 1,5-gradersmålet, säger Hersvik.
– Och så är det så att ju lägre efterfrågan blir, desto mindre blir problemet, men då kommer industrin själv att minska aktiviteten, säger han.
Aker BP har initierat en studie från analysföretaget Wood Mackenzie som visar att Europas CO₂-utsläpp skulle vara 230 miljoner ton högre från 2024 till 2040 om Norge avvecklade sin oljeindustri.
Det är inte bara Thunberg och Extinction Rebellion som vill ha en utfasning på sockeln. Klimatutskottet 2050 har rekommenderat att sätta letandet på paus och skapa en sådan plan. Men regeringen har avvisat att skapa en sådan plan.
Oljebolagen varnar för att produktionen på sockeln kommer att minska snabbt utan nya fynd och investeringar, och vill därför fortsätta med sina letarbrunnar.
– Det förvånar mig tyvärr inte. Vi har sett hur oljebolagen har betett sig fram till nu, och de har inte visat någon som helst vilja att förändra sig. De fortsätter bara att gräva sig ner i det hål som kommer att sluka oss alla, säger Thunberg.
Direktören för norsk sockel Kjetil Hove på Equinor anser att norsk olja och gas är bättre än alternativen.
– Världen kommer att behöva olja och gas i många, många år. Att producera olja och gas på norsk sockel med låga utsläpp är mycket bättre än att producera på andra platser där det är betydligt högre utsläpp, säger Hove.
Equinor har planer på att investera 60-70 miljarder per år fram till 2035 och upprätthålla produktionen på cirka 1,2 miljoner fat oljeekvivalenter per dag.
– Om du slutar leta på norsk sockel kommer du att falla väldigt snabbt efter 2030. Vi talar om en minskning efter 2030 på 10-15 procent per år om du inte satsar på ökad utvinning och letning, säger Hove.
– Att utnyttja den infrastruktur vi har i Norge för att hitta de sista dropparna olja och molekylerna med gas är viktigt och förnuftigt för Norge som nation, säger han.
Han pekar också på leveranssäkerheten till Europa.
– Det råder inga tvivel om att vissa av länderna som historiskt sett har varit olje- och gasleverantörer inte är lika säkra som Norge som nation, säger han.
Analys:
I denna artikel diskuteras oljetopparnas beslut att inte minska produktionen av norsk olja och gas trots påtryckningar från klimataktivister som Greta Thunberg och Extinction Rebellion. Oljesektorn argumenterar för att produktionen i Norge sker med låga kostnader och låga CO₂-utsläpp, vilket gör det bättre än att importera från länder med högre utsläpp. Diskussionen berör även frågan om utfasning av olja och gas från norsk sockel och dess påverkan på CO₂-utsläppen. Oljeselskapen betonar behovet av att fortsätta med investeringar och letning för att säkra energiförsörjningen och jobben i branschen. Samtidigt motsätter sig klimataktivisterna och vissa politiska grupper en fortsatt satsning på oljeindustrin och kräver en tydlig utfasningsplan. De olika synsätten och argumenten bidrar till en debatt om Norges roll i den globala energiomställningen och dess konsekvenser för miljön och ekonomin.