Världens bästa investeringschef och finansiella marknadsjournalist träffar beslutsfattare på UD
Sam Dubberley tycker kostymen känns obekväm. Han har precis varit ledig och tillbringat tio dagar i shorts vid turkiska Bodrumkusten. Nu är han i ett höstlikt Stockholm för att träffa beslutsfattare på utrikesdepartementet.
Det var även i Turkiet som Sam Dubberley för drygt tio år sedan insåg att han ville byta bana och påbörjade resan från nyhetsjournalist till chef på människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.
– Det var under protesterna i Gezi park i Istanbul 2013. Jag såg en historia i statliga turkiska tv-kanaler och en helt annan i sociala medier, säger Sam Dubberley.
Han påpekar leende att det kan ha spelat in att han är gift med en turkisk människorättsadvokat.
– Nyheterna drar så snabbt vidare till nästa konflikt, det finns alltid något nytt att rapportera. Jag blev allt mer frustrerad över att jag som journalist inte bidrog till förändring. Jag ville göra skillnad.
Sam Dubberley gick från journalistiken till universitetsvärlden, där han på Colombia university undersökte nyhetsindustrin och förkovrade sig i sociala mediers inverkan. Därifrån blev det en tjänst på människorättsorganisationen Amnesty och sedan den 23 februari 2022 är han chef för teknologi, rättigheter och undersökningsavdelningen på HRW.
– Dagen efter att jag hade tillträtt invaderade Ryssland Ukraina. Det har varit två och ett halvt hektiska år, säger Sam Dubberley.
Han ansvarar för HRW:s arbete med att utreda och säkra bevis på krigsbrott i pågående konflikter, bland annat i Ukraina och i Israel-Palestina – men också på många andra platser.
– Just nu är vi väldigt engagerade även i valet i Venezuela och konflikten i Sudan. Det går inte att ta sig in i Gaza. Det är dock ingenting ovanligt för HRW:s utredningsteam. Gruppen, som utöver Sam Dubberley består av fem heltidstjänster, använder teknik som öppna källor, 3D-renderingar och satellitbilder för att dokumentera misstänkta krigsbrott.
– Det är många platser vi inte kan åka till. Vi kan inte åka till Myanmar, vi kan inte åka till Darfur, vi kommer inte till Venezuela. Men vi har många specialister i varje land som vårt team kan stötta. Modiga människor filmar på gatorna i Iran och delar klippen med omvärlden. Därefter tar vi vid, säger Sam Dubberley.
Mycket har hänt sedan demonstrationerna i Gezi park i Istanbul 2013. Sociala medier är något annat nu, säger Dubberley. Det finns inte bara en officiell bild och en motbild på Youtube.
– Det finns massor av olika bilder. Vårt huvudfokus är att etablera fakta. Det finns många olika sanningar, men fakta är fakta. Han berättar om en rapport Human Rights Watch gjorde förra året. Den handlar om hur etiopiska migranter skjuts ihjäl vid gränsen mellan Jemen och Saudiarabien. Människorättsorganisationen anklagade Saudiarabien för misstänkta brott mot mänskligheten.
– Vi lyckades, med hjälp av geolokaliseringsteknik, att verifiera de exakta stenarna där etiopiska migranter sköts ihjäl i Saudiarabien. Den typen av fakta är svår för regimer att säga emot.
Under det pågående kriget i Gaza har Human Rights Watch skrivit flera rapporter. En av de senaste publicerades i juli och handlar om brott som Hamas gjorde sig skyldigt till den 7 oktober förra året. Flera andra har handlat om israeliska krigsbrott, bland annat om inhuman behandling av häktade palestinier.
Både Hamas och Israel har anklagat HRW för att vara partisk i sina rapporter.
– Man måste inse att vad man än säger kommer ingen bli glad. Fokus är att skydda civila. Regeringar är inte nöjda, olika grupperingar är inte nöjda, men vi jobbar för civilbefolkningen, säger Sam Dubberley.
Svårast i Gaza är att avgöra vad som är ett ”militärt mål”, säger han. Det kan också vara svårt att utreda vem som låg bakom specifika anfall. Ett uppmärksammat fall rörde en explosion vid al Ahli-sjukhuset i Gaza, där Israel skyllde på Hamas och Hamas skyllde på Israel.
– Det var väldigt svårt. Det var också ett bra exempel på att man alltid måste försöka sätta sina egna fördomar åt sidan. Vi kom väldigt långt i vår utredning, men vi kom inte hela vägen.
Du bytte bana för att du ville göra skillnad. Känns det som att du gör det nu?
– Ja, det gör jag. På små sätt. Det är inte som att jag har stoppat krig. Men för att hålla ut får man tänka på de små sakerna. Brevet från borgmästaren i Mariupol efter att vi hade gjort en stor utredning där. Meddelandet från vår fixare i Jemen som sa att dödandet hade upphört. Det har börjat igen, men vi lyckades stoppa dem en stund, för vi skämde ut Saudiarabien med vår rapport. Mest skillnad tycker Sam Dubberley att han gör om han lyckas sprida sin grupps metodik. Att få fler att inse att de också kan göra skillnad.
– Kraften hos mobilkameror, hur historien dokumenteras. Det är ändå stort.