Equinor, Aker och Exxon satsar på 3D-utskrift för att spara pengar och resurser. Nu planerar ett startup-företag att bygga en fabrik i Mo i Rana.
Hyllor fyllda med skrotmetall fyller ett stort lagerutrymme på NorSeas försörjningsbas i Stavanger. Här kommer över 8000 delar från Heimdal-gasfältet att sorteras och analyseras.
Philip Hansteen, medgrundare av F3nice, ett startup-företag som hjälper oljebolag att återanvända gamla delar, säger att detta är bara början. Med många plattformar som ska tas ur drift och demonteras i de kommande årtiondena, samt Equinors lager fyllt med reservedel till ett värde av 27 miljarder kronor, ser framtiden ljus ut för 3D-utskrift i oljebranschen.
Equinor planerar att halvera lagerhållningen och övergå till ett digitalt lager med 3D-skrivare. Genom att pulverisera och 3D-trycka gamla delar kan bolaget snabbt skaffa de reservdelar de behöver.
Med en mobil 3D-fabrik på Stord har redan 10 000 delar skrivits ut för Johan Castberg-skeppet. Detta sparar tid och pengar för Equinor.
Flera stora oljebolag som Shell, Total Energies och Exxon är också intresserade av liknande projekt. F3nice har redan pilotprojekt med Equinor, Aker BP och Vår Energi igång.
Genom att sälja pulver som kan omvandlas till nya delar, ser F3nice en ljus framtid för 3D-utskrift i oljeindustrin. Equinor tror att 3D-utskrivna delar kommer att bli billigare än nya om cirka fem år.
F3nice planerar att bygga en pulveriseringsfabrik i Mo i Rana med hjälp av finansiering från bland annat GC Riber Shipping och Innovasjon Norge. Totalt kan upp till 50 miljoner kronor samlas in från investerare både i Norge och internationellt.
Det är tydligt att 3D-utskrift kommer att spela en viktig roll i oljeindustrins framtid, och investeringar i denna teknik kan vara lönsamma på lång sikt. Det är en spännande utveckling som kan förändra hur oljebolag hanterar sina resurser och ökar sin effektivitet.