Falk Richters metatolkning av Shakespeares “Kung Lear” på Dramaten – en djupdykning i teaterkonventioner och metateater
Med mycket väsen och för lite blod tar tyske regissören Falk Richter sig an Shakespeares klassiker “Kung Lear” på Dramaten. Genom en metateatertolkning utmanar han teaterkonventioner och skapar en uppsättning som väcker frågor kring konstnärlig förnyelse och originalitet.
Richters tolkning möter både hyllningar och kritik, med scener som spelar Shakespeares text på ett fantastiskt sätt men där den påhängda metaramen upplevs som överflödig. Med ensemblen ledd av skickliga skådespelare som Peter Andersson och Erik Ehn, lyser vissa delar av föreställningen starkt medan andra scener faller platt.
Genom att pendla mellan olika lagren av metateater och Shakespeares originaltext skapar Richter en uppsättning som kräver att publiken är närvarande och reflekterande. Frågor om livet, teatern och samhället vävs samman på scenen, vilket gör att föreställningen blir en utmaning att tolka och förstå i sin helhet.
Slutligen, trots vissa brister i Falk Richters tolkning av “Kung Lear”, erbjuder föreställningen en intressant och tankeväckande teaterupplevelse för den som är beredd att utforska och reflektera över konstens gränser och möjligheter.