Vinmonopolets lønnskutt til butikkledere strides i Akademikerforbundet
Vinmonopolets omsetning steg under pandemien, noe som førte til økt lønn for butikkledere. Men etter at grensene åpnet igjen, falt omsetningen og lønnen i mai 2023. Nå tar Akademikerforbundet saken til Arbeidsretten for å kreve at lønnskuttet reverseres. Forbundsleder Mizanur Rahaman kaller det et “klart avtalebrudd” og er i strid med viktige prinsipper i næringslivet.
Butikklederne har et lønnssystem basert på omsetning, hvor mer ansvar gir høyere lønn. Akademikerforbundet viser til en 20 år gammel avtale som sier at butikksjefen ikke skal få lønnskutt selv om salget synker. De har forsøkt å forhandle med Vinmonopolet, men uten suksess.
Vinmonopolet hevder at den midlertidige lønnsøkningen under pandemien ikke skulle opprettholdes i en normalsituasjon. De mener at salgsøkningen var unntaksvis og at lønnen baseres på skjønnsmessige vurderinger.
Fagforeningene er uenige i lønnskuttet, men mens Akademikerforbundet har stevnet arbeidsgiveren for retten, har Funksjonærklubben i Vinmonopolet ennå ikke bestemt seg for hva de skal gjøre videre.
Analyse: Vinmonopolets lønnskutt til butikkledere har skapt en konflikt med fagforeningene, som kjemper for å opprettholde avtaler om lønn og rettferdighet på arbeidsplassen. Dette kan påvirke både ansattes økonomi og tilliten til arbeidsgiveren, og viser viktigheten av å respektere inngåtte avtaler og prinsipper om rettferdig lønnspraksis.