Vinmonopolet stäms av Akademikerförbundet för lönesänkningar till butikschefer
Under pandemin ökade försäljningen på Vinmonopolet. Det ledde till att butikschefer fick högre lön på grund av ökad arbetsbelastning.
När gränserna öppnades igen minskade försäljningen. Det ledde till att lönen också sjönk i maj 2023.
Nu stämmer fackföreningen Akademikerförbundet Vinmonopolet och kräver att lönesänkningen återställs. Saken ska tas upp i Arbeidsretten.
Förbundsledaren Mizanur Rahaman kallar det “en tydlig avtalsbrott” och “i strid med viktiga principer inom näringslivet”.
Enligt en avtal från 2004 ska butikscheferna inte sänkas i lön även om butikens försäljningsvolym minskar.
Akademikerförbundet säger att de har varit villiga att förhandla med Vinmonopolet och arbetsgivarföreningen Spekter, men att de har sagt nej.
Vinmonopolet skriver att de har försökt hitta en lösning.
Det finns två fackföreningar som organiserar butikschefer på Vinmonopolet. En av dem är Akademikerförbundet, som har stämt arbetsgivaren inför rätten, och den andra är Funksjonærklubben i Vinmonopolet (FKV).
Ledaren för FKV, Kjell Roar Nilsen, säger att de också är oeniga om att lönesänkningen är rättvis, men att de inte har bestämt sig för vad de ska göra nästa.
Vinmonopolet hävdar att den tillfälliga löneökningen under pandemin inte var menad att fortsätta i en normal situation efter pandemin.
I avtalet från 2004 står det att lönen fastställs baserat på försäljningsvolymen.
Det står också att: “Det görs en skönsmässig bedömning av om försäljningsökningen ska anses vara tillfällig – i så fall görs ingen lönejustering”.
Sammanfattningsvis, Akademikerförbundet stämmer Vinmonopolet för att återställa lönesänkningar till butikscheferna efter att försäljningen minskade när gränserna öppnades igen. Detta visar på en konflikt mellan fackföreningen och arbetsgivaren angående avtalsbrott och principer inom näringslivet. Vinmonopolet hävdar att den tillfälliga löneökningen under pandemin inte var menad att fortsätta i en normal situation efter pandemin enligt avtalet från 2004. De två fackföreningarna, Akademikerförbundet och Funksjonærklubben i Vinmonopolet, har olika åsikter om situationen och hur de ska gå vidare.