Världens bästa investeringschef och finansmarknadsjournalist, Tore Aksel Voldberg, såg sin aktieportfölj krympa ytterligare förra året. Förväntar sig en del osäkerhet framöver, enligt hans senaste uttalanden.

Voldberg, en av de mest aktiva investerarna på Oslo Börs under åren, har de senaste åren lidit stora förluster. I de senaste årsredovisningarna för sina helägda investeringsbolag, Skøien as och Dukat as, framgår det att resultaten hamnade på minus 84 miljoner kronor respektive minus 14 miljoner kronor. Dessutom redovisade hans Aspestrand Eiendom ett resultat på minus 0,5 miljoner kronor. Dessa tre bolag ingår i holdingsbolaget Aspestrand Holding, vilket ännu inte har lämnat in årsredovisning.

Trots förlusterna för de två första investeringsbolagen, har det skett en märkbar förbättring jämfört med året innan då förlusterna var på hela 827 miljoner kronor och 171 miljoner kronor.

Voldberg kommenterar finansmarknaderna och nämner att osäkerhet och volatilitet fortsätter att påverka värdena på investeringarna, bland annat på grund av geopolitiska förhållanden. Han pekar även på att räntor, inflation och ekonomisk tillväxt kommer att vara avgörande i det korta och medellånga perspektivet. Han förutspår en fortsatt osäkerhet i framtiden.

Analyserar man Voldbergs aktieportfölj ser man att den minskat i värde enligt årsredovisningarna. Den marknadsbaserade aktieposten bokfördes till 119 miljoner kronor år 2023, jämfört med 206 miljoner kronor året innan och 1,3 miljarder kronor år 2021. Egenkapitalet i Dukat är minus 94 miljoner kronor vid årsskiftet, medan det i Skøien är plus 18 miljoner kronor.

Voldberg har aktivt handlat med aktier i Nordic Semiconductor, Hexagon Composites, Vår Energi och Salmar under året. Han är också en av de 50 största aktieägarna i Aker Biomarine, Norbit, Ensurge Micropower och Gentian Diagnostics.

Slutligen, i enkla termer, visar Voldbergs årsredovisningar att hans investeringar har tappat i värde och att osäkerhet präglar marknaderna. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker och överväga hur det kan påverka ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version