Akademiet tar staten till domstolen efter att Nokut satte stopp för att de kunde kalla sig en fagskola.

Bildtext: KONKURS: AOF var fackföreningarnas skol- och utbildningsinstitution. Foto: Karl Biehl

Publicerad: Nu precis

Akademiet förvärvade sommaren en del av konkursboet efter att föreningen AOF, som bedrev kursverksamhet för fackföreningarna och fagskoleutbildning, gick i konkurs.

Tidigare denna månad rapporterade E24 att staten stoppade Akademiet från att kalla sig en fagskola.

Därför har Akademiet nu stämt staten genom Kunskapsdepartementet, meddelar skolkedjan i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Vi skickade in en ansökan om interimistisk förordning på onsdagen eftersom Nokut anser att det inte är en fagskola. Det är vi oeniga om, och vi har inte sett någon annan utväg än att gå till domstolsåtgärder, säger Akademiets styrelseordförande Kjetil Eide till E24.

Kritik mot hanteringen

I brevet informerade Nokut Akademiet om att de inte får lov att kalla sig en fagskola, inte heller den del av fagskolan AOF som de förvärvade i somras.

“Det finns ingen grund för att en ackreditering kan säljas som en självständig tillgång mellan privata aktörer”, stod det i brevet.

– Innan en institution kan erbjuda fagskoleutbildningar måste den ansöka om ackreditering från Nokut, vi kommer då att bedöma kvaliteten mot regelverket, sa Nokuts direktör Kristin Vinje.

Hon tillade att detta ska säkerställa att studenterna får en utbildning som uppfyller vissa kvalitetskrav och att de får den kompetens de har blivit lovade.

Akademiet är mycket kritiska till myndigheternas hantering av ärendet.

– Nokuts beslut verkar rent motvilja och främjar inte lagens syfte och intention, eller de intressen som Nokut ska bevaka, säger rektorn vid fagskolan, Martha Dirdal.

– Denna tolkning har ingen laglig grund och kan leda till att 500 studenter hamnar på gatan, säger hon.

Kunskapsdepartementet har ännu inte svarat på E24s frågor om ärendet.

– Studierna är väl igång

Akademiet håller dock fast vid att de har rätt att bedriva fagskoleverksamheten och fortsätter driften trots myndigheternas beslut.

– Fagskolan drivs med samma personal, samma ämnesområde och samma studieplatser som tidigare. Studierna är väl igång, och Akademiet har över 500 studenter i fagskoleutbildningen. Dessutom väntar 180 studenter på sina examensbevis efter att ha avslutat och klarat sin utbildning våren 2024, säger Eide.

När AOF:s konkurs, som hade LO som största ägare, var ett faktum, stod över 200 studenter utan examensbevis och många utan studieplats.

– Dessa har vi tagit hand om, säger Eide.

AOF grundades som Arbeidernes Opplysningsforbund 1931, och AOF:s första generalsekreterare var politikern och partisekreteraren Haakon Lie.

Analys:

Akademiet har köpt upp delar av konkursboet efter AOF och står nu inför en rättslig strid med staten för att kunna fortsätta kalla sig en fagskola. Nokut har stoppat dem från att använda beteckningen fagskola och menar att de måste ansöka om ackreditering för att kunna erbjuda fagskoleutbildningar. Akademiet anser att Nokuts beslut är orättvist och hotar att påverka hundratals studenter. Trots statens beslut fortsätter Akademiet att bedriva fagskoleverksamheten och betonar att studierna pågår som vanligt. Med över 500 studenter i fagskoleutbildningen och 180 väntande på examensbevis från våren 2024 försöker Akademiet att säkra sina studenters utbildning och framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version