BankID BankAxept får en “flying start” på det internationella arbetet genom att förvärva Criipto, säger VD.

Oppkjøpet gir BankID BankAxept en “flying start” på det internasjonale arbeidet, sier toppsjefen. Foto: Sverre Christian Jarild

Nyligen publicerat: 26 september 2024 12:00

– Genom förvärvet av Criipto får vi tillgång till en mycket attraktiv distributionsplattform för våra tjänster, säger VD för BankID BankAxept, Øyvind Brekke, till E24.

Criipto är idag en officiell återförsäljare av eID-lösningar till företag i bland annat Norge, Danmark, Sverige och Finland.

– Criipto är etablerad på en del av de europeiska marknaderna, så vi får en “flying start” på det internationella arbetet, säger Brekke.

Efter förvärvet kommer den danska ID-återförsäljaren att verka som ett dotterbolag under BankID BankAxept.

Brekke säger att bakgrunden till förvärvet är att de har varit nyfikna på hur de kan exportera sin expertis och teknologi till en internationell växande marknad.

Företag kan nu köpa BankID-lösningar direkt från dem, eftersom de nu äger en eID-återförsäljare.

Criipto omsatte förra året 54,5 miljoner kronor och har varit i stark tillväxt de senaste åren. Företaget har 20 anställda och huvudkontor i Köpenhamn.

– Vi förväntar oss att stärka vår position med BankID BankAxept som ägare. De är kompetenta köpare, som känner oss och våra produkter, och vi delar ambitioner för framtiden. Vi förväntar oss att kunna accelerera vår produktutveckling och utöka vår tillgång till europeiska marknader, säger Criipto-sjef Niels Flensted-Jensen.

Parterna vill inte avslöja köpesumman.

Criipto grundades 2013, medan BankID BankAxept etablerades 2022. BankID BankAxept ägs av bankerna, med DNB, Sparebank 1 Betaling, Balder Betaling och Eika VBB som största aktieägare.

– När började dialogen med företaget?

– Vi har haft en mycket bra dialog med företaget under många år som samarbetspartner. Under de senaste månaderna har det gått från en samarbetsdialog till att det mognade till att vi egentligen passade bra ihop. Och så har det gradvis blivit mer konkret och slutar nu med ett förvärv, säger Brekke.

Analys:
Genom förvärvet av Criipto får BankID BankAxept en stark start på det internationella arbetet genom att få tillgång till en etablerad distributionsplattform för sina tjänster. Detta förvärv möjliggör för företag att köpa BankID-lösningar direkt från dem och förväntas stärka BankID BankAxepts position på marknaden samtidigt som det öppnar möjligheter för expansion på europeiska marknader. Detta kan vara ett strategiskt steg för att öka företagets tillväxt och närvaro internationellt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version