Efter att kronan tidigare denna vecka var på sin starkaste nivå mot euron på två månader, har utvecklingen vänt efter oljenyheter.

Kronan har försvagats kraftigt de senaste två åren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publicerad: 26 september 2024 12:52
Uppdaterad: 26 september 2024 13:07

Efter att den amerikanska centralbanken (Fed) slog till med en dubbelt räntesänkning förra veckan, och Norges Bank dagen efter signalerade att nästa räntesänkning låter vänta på sig, var kronan på sin starkaste nivå på två månader.

På tisdagen handlades en euro för 11,6 kronor, en kurs vi måste tillbaka till juni för att hitta igen. Under förmiddagen började dock kronan att försvaga sig, och euron kostar 11,8 kronor runt klockan 12.

– Det är svårt att peka konkret på varför kronkursen de senaste dagarna har fallit en del, förutom oljeprisfallet, säger seniorstrateg Dane Cekov på Sparebank 1 Markets till E24.

Oljeprisfallet

Oljeprisen har de senaste dagarna fallit cirka 5 procent, efter nyheter om att det ser ut som att Libyen ska återuppta produktionen efter att ha stoppat den.

Utöver det skriver Financial Times att Saudiarabien är redo att acceptera en lägre oljepris än tidigare, och att kungadömet kommer att öka sin oljeproduktion för att återta marknadsandelar.

– Det är något vi tyvärr har sett mycket av de senaste åren: Oljeprisen stiger, kronan reagerar lite på det, medan oljeprisen faller och kronan följer efter. Det har blivit asymmetriskt hur oljepriset påverkar kronkursen, säger Cekov.

Han säger att man behöver en kombination av flera faktorer för att kronan ska stärkas:

– Högre energipriser
– Positiv rentedifferens
– Generell god stämning och optimism på marknaden

– Men för att få en svagare krona räcker det att en av faktorerna går fel väg, säger Cekov.

– Det är lite som en berg- och dalbana, konstaterar han.

– Fick stöd av Norges Bank

Direkt efter att Norges Bank höll styrräntan oförändrad och presenterade nya prognoser förra torsdagen stärktes kronan med 4 öre.

– Det är klart att det inte var en dramatisk förstärkning heller, men det är mer att den har blivit lite mer stabil och tagit riktningen från att dollarn har försvagats något. Jag tror att det är det övergripande för marknaden, säger valutastrateg Nils Kristian Knudsen på Handelsbanken.

Framåt estimerar Norges Bank “ungefär oförändrad kronkurs” fram till 2027. Samtidigt signalerade de tre räntesänkningar 2025.

– Kronan fick också stöd av Norges Banks signaler, eftersom det i mångas ögon var en överraskande räntebana. Det bidrog till att kronan fick lite fastare mark i bilden, säger Knudsen.

Nils Kristian Knudsen
Valutastrateg på Handelsbanken.

Vill få högre rentedifferens

Norges Banks enda verktyg för en mer stabil och starkare kronkurs är en starkare räntebalans, fastslår Cekov på Sparebank 1 Markets.

Styrräntan i Norge ligger på 4,5 procent, medan Europeiska centralbanken har sänkt räntan till 3,5 procent.

I USA närmar sig styrräntan nivån i Norge efter dubbelkuttet förra onsdagen. Nu ligger styrräntan i intervallet 4,75 procent och 5 procent.

Marknaden prissätter nu in en “dubbel sänkning”, alltså med 0,5 procentenheter, vilket kommer att skicka nivån ned till där vi ligger här hemma.

– Då satsar jag på att kronkursen får ett lite bättre fäste. Om vi inte får det då, har vi ett problem, säger seniorstrategen.

Analys:

I denna artikel diskuteras kronans styrka och svaghet på marknaden, påverkad av faktorer som oljepriset, räntedifferenser och generell optimism. Kronan har försvagats efter oljenyheter och oljeprisfallet, samtidigt som Norges Bank signalerar stabilitet. En kombination av faktorer krävs för att stärka kronan, och en starkare räntebalans kan vara nyckeln. Det är viktigt att förstå dessa ekonomiska samband för att kunna fatta välgrundade beslut kring ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version