Mowi ökar sin laxslakt till 600 000 ton lax år 2029

Laksegiganten Mowi har bjudit in till en kapitalmarknadsdag på kusten i mellersta Norge. Mowi-chefen Ivan Vindheim visar bland annat upp anläggningen Bremnessvaet i Smøla på ön i Møre och Romsdal under rundturen.

– Efter att ha nått en milstolpe på 500 000 ton lax år 2024, siktar vi nu mot nästa milstolpe på 600 000 ton som vi planerar att nå år 2029, säger Mowi-chefen Ivan Vindheim.

– Detta kommer vi att göra genom att använda ledig kapacitet, samt öka produktiviteten och biologiska prestandan på befintlig produktion genom vår postsmoltsatsning, tillägger han.

Det framgår av ett börsmeddelande i samband med Mowis investordagar på Brekstad i Ørland (Trøndelag).

Förra året slaktade företaget 475 000 ton lax, vilket motsvarar en global marknadsandel på cirka 20 procent.

Ingen planerad nedskärning

Utöver det planerar Mowi att minska kostnaderna med cirka 300-400 miljoner euro (upp till 4,7 miljarder kronor) fram till 2029. Detta ska ske genom vad som beskrivs som ett ambitiöst kostnadsförbättringsprogram.

Kommunikationsdirektören på Mowi, Ola Helge Hjetland, informerar E24 att ingen förlorar jobbet på grund av detta.

– Detta kommer att lösas genom naturlig avgång. Det finns ingen nedläggning i planen, säger han.

Sedan 2018 har Mowi minskat antalet anställda med 1 500 heltidstjänster, främst på grund av automatisering och digitalisering.

– I en värld där kostnaderna för våra insatsfaktorer ständigt ökar, och vi får allt strängare krav, är kostnadsförbättringar viktigare än någonsin, säger Vindheim.

Förväntar sig en omsättning på 100 miljarder

Mowi förutser en omsättningsökning på 7-8 procent per år de kommande fem åren. Det skulle ge en förväntad omsättning på 8,5 miljarder euro eller cirka 100 miljarder kronor, från 5,5 miljarder euro eller 63 miljarder kronor år 2023.

Laxbranschen fokuserar på att testa ny teknologi för att hantera utmaningar med hög dödlighet, lus och sjukdom. Mowi satsar mycket på postsmolt, där fisken är större och mer robust innan den sätts ut i havet.

– Mowis huvudfokus har varit, och kommer fortsätta vara, fjordbaserad laxuppfödning med tillhörande teknologier. Företaget följer dock noga utvecklingen av andra teknologier och är berett att använda dem när, och om, tiden är rätt och det är lönsamt, skriver företaget.

Företaget vill också växa genom lönsamma förvärv, förutsatt att det passar in i företagets operativa strategi.

Investeringar i bättre fiskevälfärd

– Hållbarhet är centralt för Mowi genom hela värdekedjan. Ändå är det särskilt förhållandena i havet och fiskens hälsa som nu är i fokus. Vi investerar tungt i postsmolt och Smart Farming-lösningar som kommer att ge förbättrad fiskevälfärd, inklusive överlevnad, säger Vindheim.

– Att sätta ut större smolt ger högre produktivitet, högre överlevnad och bättre fiskevälfärd, tillägger han.

Nästa år kommer 25 procent av Mowis smolt att vara postsmolt. I Norge kommer upp till hälften av smolten som Mowi sätter ut i relevanta områden vara postsmolt, och detta ska ökas till 75 procent år 2029.

– Vi tror att genom att sätta ut en större och mer robust smolt kan vi öka överlevnaden med upp till 50 procent och minska antalet avlusningar med 40 procent på vissa områden, säger Vindheim.

Mowi kommer att fortsätta rulla ut sitt Smart Farming-koncept i Norge, vilket gör det möjligt för dem att följa fiskens beteende och välfärd ännu närmare och vidta åtgärder tidigare och mer exakt.

Mowi är världens största odlare av atlantisk lax. Den viktigaste uppfödningsregionen är i Norge, men företaget har också uppfödning i Chile, Kanada, Skottland, Irland, Island och på Färöarna. Företaget har totalt 11 500 anställda över hela världen och huvudkontoret ligger i Bergen.

Mowi värderas till cirka 94 miljarder kronor på Oslo Börs.

Innan strategipresentationen hade de flesta analytikerna köprekommendation på aktien. Miljardären John Fredriksen är största ägare i Mowi, följt av det statliga Folketrygdfondet.

Analys:
Mowi, världens största laxproducent, planerar att öka sin laxslakt till 600 000 ton år 2029. Företaget har en ambitiös tillväxtstrategi som inkluderar ökad produktivitet, kostnadsminskningar och investeringar i teknologi för att förbättra fiskevälfärden. Denna strategi förväntas öka företagets omsättning och marknadsandelar. För investerare kan detta innebära en lönsam möjlighet att vara med på Mowis tillväxtresa och dra nytta av den förväntade ökningen av företagets värde och aktiekurs.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version