Mowi satsar på att nå en milstolpe på 600 000 ton laks år 2029

Mowi, världens största laxodlare, har blickat framåt mot nästa milstolpe på 600 000 ton laks som de siktar på att nå år 2029. Detta meddelade Mowis VD Ivan Vindheim under en kapitalmarknadsdag i Trøndelag. Företaget har redan nått en milstolpe på 500 000 ton laks år 2024.

Mowi planerar också att minska sina kostnader med 300-400 miljoner euro (upp till 4,7 miljarder kronor) under samma period. Detta kommer att ske genom ett ambitiöst kostnadsförbättringsprogram. Enligt kommunikationsdirektören på Mowi, Ola Helge Hjetland, kommer ingen att förlora sitt jobb på grund av detta.

Sedan 2018 har Mowi minskat antalet anställda med 1 500 årsverk främst på grund av automatisering och digitalisering. Mowi ser också en förväntad omsättningsökning på 7-8 procent per år de kommande fem åren, vilket skulle ge en omsättning på 8,5 miljarder euro eller cirka 100 miljarder kronor.

Laxbranschen experimenterar med ny teknologi för att hantera utmaningar som hög dödlighet, lus och sjukdom. Mowi har satsat mycket på postsmolt, där fisken är större och mer robust innan den sätts i havet. Företaget har också för avsikt att växa genom lönsamma förvärv som passar in i deras operationella strategi.

Mowi är världens största uppfödare av atlantisk lax med huvudsaklig verksamhet i Norge samt produktion i flera andra länder. Företaget värderas till cirka 94 miljarder kronor på Oslo Börs. Analytiker hade övervägande köprekommendationer på aktien före strategipresentationen. Milliardären John Fredriksen är största ägare i Mowi, följt av det statliga Folketrygdfondet.

Genom att fokusera på ökad produktivitet och kostnadsminskningar, samt genom att utnyttja ledig kapacitet, siktar Mowi på att fortsätta växa och stärka sin position som ledande aktör inom laxproduktionen. Detta kan vara av intresse för investerare som letar efter möjligheter inom livsmedels- och fiskindustrin för att diversifiera sin portfölj och maximera avkastningen på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version