Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avvisar ett amerikansk-franskt förslag om vapenvila med Hizbollah och säger att attackerna kommer att fortsätta med full kraft.

– Vi kommer att fortsätta att attackera Hizbollah med full styrka. Vi kommer inte att sluta förrän vi har uppnått våra mål, främst att invånarna i norr ska kunna återvända till sina hem och vara trygga där, sa Netanyahu.

Torsdag anlände den israeliska premiärministern till New York, där han tillsammans med flera andra ledare ska delta under den så kallade högnivåveckan i FNs generalförsamling.

Strax innan hans flyg landade meddelade Israel att de har fått ett nytt paket med militär hjälp från USA, värt drygt 92 miljarder kronor.

37 miljarder kronor kommer i form av vapen, ammunition och militär utrustning, något som redan har mottagits, medan resten är avsett för uppgradering av luftvärn och andra försvarssystem, enligt det israeliska försvarsdepartementet.

USA har länge krävt att Israel ingår en vapenvila med Hamas på Gazaremsan, något som den palestinska rörelsen har sagt sig vara villig till.

Netanyahu säger dock nej, och de israeliska attackerna, som hittills har krävt över 41 500 palestinska liv, fortsätter.

USA och Frankrike har också lagt fram ett förslag om en 21 dagar lång vapenvila mellan Israel och Hizbollah-milisen i Libanon, men även det vägrar den israeliska premiärministern att gå med på.

Netanyahu är under starkt tryck från de ytterligare högerpartierna i koalitionsregeringen och flera ministrar, bland dem finansminister Bezalel Smotrich.

Smotrich hävdade på torsdagen att Hizbollah måste “knäckas”.

– Fienden får inte ges tid att återhämta sig efter de kraftiga attackerna och omorganisera sig så att de kan fortsätta kriget när 21 dagar har gått, sa han.

Israels försvarschef Herzl Halevi uteslöt också stopp i attackerna.

– Vi har väntat i årtionden på möjligheten att attackera Hizbollah, sa han på torsdagen.

Analys: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avvisar alla förslag om vapenvila och fortsätter de intensiva attackerna mot Hizbollah och Hamas. Detta kan leda till ökade spänningar i regionen och påverka både invånarnas säkerhet och de finansiella marknaderna. Avsaknaden av en diplomatisk lösning kan förvärra situationen och skapa osäkerhet för investerare och ekonomin i området. Det är viktigt att följa utvecklingen och vara medveten om de potentiella konsekvenserna för enskilda och deras ekonomiska situation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version