Nordic Semiconductor störtade på Oslo Börs efter nya redovisningsmål

Huvudindexet föll med 0,75 procent på torsdagen. Oljepriset har markant sjunkit sedan börsen stängde på onsdagen. Ett fat Nordsjöolja (Brent spot) handlas för cirka 70,8 dollar per fat, en nedgång på 3,9 procent sedan midnatt.

Detta påverkade oljeaktier som Aker BP, Vår Energi och Equinor negativt. Oljeserviceaktier som TGS, Dof och Subsea 7 föll också markant.

Nordic Semiconductor-aktieägarna hade en brutal dag på Oslo Börs. Efter presentationen av sina siffror och framtidsutsikter, föll IT-aktien med 24 procent denna gång. Det innebär att 6,5 miljarder kronor i marknadsvärde försvann.

Analytikern Markus Heiberg på SEB säger att kursreaktionen beror på en kommentar om att företaget förutspår en blygsam tillväxt inom kortdistans med begränsad effekt av det nya produkten nRF54-serien år 2025, och förväntar sig ökad tillväxt från 2026.

Mowi planerar att minska kostnaderna med cirka 300–400 miljoner euro (upp till 4,7 miljarder kronor) fram till 2029. Samtidigt ökar de slakten till 600 000 ton lax år 2029.

Odfjell Partners Holding, som ägs av Helene Odfjell och hennes familj, har sålt 23,4 miljoner aktier i Odfjell Drilling. Detta motsvarar 9,76 procent av företaget. Aktierna såldes för 1,17 miljarder kronor, till en kurs på 50 kronor per aktie.

Analyserat och förklarat:

– Nordic Semiconductor-aktien sjönk dramatiskt på grund av företagets prognoser för framtida tillväxt inom kortdistansprodukter.
– Mowi planerar att minska kostnader och öka slakten av lax, vilket har fått positiva reaktioner från analytiker och investerare.
– Odfjell-familjen har sålt en stor del av sina aktier i Odfjell Drilling för att öka likviditeten och diversifiera sin portfölj, vilket resulterade i en kursnedgång.

Denna information är viktig för investerare och aktieägare eftersom den ger insikt i hur olika företag och sektorer påverkas av marknadsförändringar och strategiska beslut. Det är viktigt att följa med i nyheter och analyser för att fatta informerade beslut om ens investeringar och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version