Historisk ögonblick: Världens första kommersiella anläggning för lagring av CO2 öppnar i Norge

Energiminister Terje Aasland (Ap) invigde på torsdagen Northern Lights-anläggningen i Øygarden, Vestland. Anläggningen kommer att lagra CO2 under havsbotten och representerar en banbrytande utveckling inom koldioxidhantering.

Enligt ministern är detta en historisk händelse inte bara för Northern Lights och Øygarden, utan även för Norges nation och världen när det gäller utvecklingen av koldioxidfångst, transport och lagring. Anläggningen ägs av Equinor, TotalEnergies och Shell och byggdes påbörjades redan 2021.

Transporten av flytande CO2 kommer att ske från både Norge och Europa med fartyg till Øygarden, där det sedan transporteras 110 kilometer ut i Nordsjön till ett reservoar 2,6 kilometer under havsbotten. Initialt kan 1,5 miljoner ton CO2 lagras per år, men kapaciteten planeras att ökas till 5 miljoner ton per år.

Detta banbrytande projekt har potential att inte bara minska koldioxidutsläppen betydligt, utan också att öppna upp för nya affärsmöjligheter och teknologiska framsteg inom hållbarhet och miljöskydd. För investerare och marknadsaktörer kan detta innebära nya investeringsmöjligheter och möjligheter att driva innovation inom grön teknik och hållbar utveckling.

Genom att investera i projekt som Northern Lights kan investerare bidra till att främja en mer hållbar och miljövänlig framtid samtidigt som de potentiellt kan generera avkastning på sina investeringar. Det är en vinn-vinn-situation för både investerare och planeten. Så se till att hålla ett öga på utvecklingen av Northern Lights och liknande projekt för att vara en del av den gröna ekonomins framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version