Sjefekonom anser lönekostnaderna vara under kontroll, men Fed är oenig om ytterligare räntesänkningar.

Inflationen i USA har stadigt närmat sig inflationsmålet på 2 procent. Foto: Chet Strange / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Publicerad: Just nu

Trots att den amerikanska centralbanken (Fed) slog till med en dubbel räntesänkning på det senaste räntemötet, är det osäkert om det blir ytterligare en dubbel räntesänkning på nästa möte i november.

Inflationen har på senare tid rört sig nedåt mot centralbankens mål på 2 procent.

På fredag kommer en ny indikation på hur inflationen i landet utvecklas när den så kallade PCE-inflationen presenteras.

– Det krävs mycket för att dessa siffror ska förändra Feds marknadsbedömningar. Det kan givetvis komma en överraskande siffra på ena eller andra sidan, men det händer inte så ofta, säger chefsekonomen Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets till E24.

En av anledningarna till att chefsekonomen inte förväntar sig stora överraskningar är att det andra huvudsättet att mäta inflation, KPI-inflationen, redan har presenterats.

Enligt uppskattningar som Bloomberg har samlat in förväntas följande siffror:

– Totalinflationen (PCE) landar på 2,3 procent i augusti, jämfört med 2,5 procent i juli.
– Kärninflationen (PCE) hamnar på 2,7 procent i augusti, jämfört med 2,6 procent i juli.

Läs på E24+

Storbank spår starkare krona

– Nära

De senaste månaderna har det funnits tecken på att arbetsmarknaden i USA har försvagats, inte minst de siffror som skickade aktiemarknaderna världen över nedåt i augusti.

– Inflationen är så pass nära målet att Fed har fokuserat på att stabilisera ekonomin. Arbetslösheten har stigit en del, och arbetsmarknaden är något svagare. Men det finns andra indikationer på arbetsmarknaden som inte är lika svaga som arbetslösheten, säger Andreassen.

Andreassen hänvisar också till siffror om tillväxten i lönekostnader per producerad enhet i USA, vilket över tid stämmer väl överens med prisutvecklingen. De ligger nu på låga nivåer, långt under många västerländska länder.

– Det som gör mig bekväm med inflationen i USA på medellång sikt är att företagens lönekostnader är under full kontroll och mer därtill, säger chefsekonomen.

I motiveringen för den dubbla räntesänkningen förra veckan hänvisade USA:s centralbank till att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att växa i stadig takt och att inflationen är mer under kontroll än tidigare.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: E24

Took dissens

På det senaste räntemötet, när styrräntan sänktes med 0,50 procentenheter, hände det för första gången sedan 2005 att en av Fed-medlemmarna tog dissens.

Fed-guvernören Michelle Bowman föredrog istället en enkel räntesänkning, alltså 0,25 procentenheter.

– Den amerikanska ekonomin förblir stark, och kärninflationen är obekvämt mycket över målet på 2 procent, uttalade hon denna vecka, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hon sa att hon förväntar sig en kärninflation, som exkluderar livsmedels- och energipriser, på 2,6 procent i augusti.

– Kommer att bero på datan

Styrräntan sattes på septembermötet ned till intervallet mellan 4,75 procent och 5 procent, ned från 5,5 till 5,25 procent.

Marknaden prissätter en 60 procentig sannolikhet för dubbel sänkning och 40 procent för enkel, enligt CME FedWatch-verktyget.

– Det är mycket osäkert nu. Flera Fed-medlemmar har uttalat sig, och det finns delade åsikter. Vissa fruktar att inflationen kan öka igen om man sänker räntan för tidigt, medan andra anser att räntorna redan är så höga att man bör överväga sänkningar, säger makroekonomen Karine Alsvik på Handelsbanken.

– Detta kommer till stor del att bero på den data som kommer in.

Karine Alsvik
Makroekonom på Handelsbanken

Hon säger att arbetslösheten har varit relativt stabil men att det har funnits tecken på försvagning.

– Senast var siffrorna något svagare än förväntat, men inte alarmerande. Detta kan dock leda till att en dubbel räntesänkning övervägs, säger Alsvik.

Analys:

I denna artikel diskuteras den senaste utvecklingen kring inflationen och räntebesluten i USA. Trots att den amerikanska centralbanken nyligen sänkte räntan, är det osäkert om det blir ytterligare sänkningar på kommande möten. Inflationen har närmat sig målet på 2 procent, och olika ekonomer har delade åsikter om den ekonomiska utvecklingen. Det finns en oro för att inflationen kan öka om räntorna sänks för tidigt. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå hur det kan påverka ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version