Sparebank 1 Markets: Inflasjonstall og rentekutt i USA

Sjeføkonomen mener lønnskostnadene er under kontroll, men Fed er delt om videre rentekutt.

Inflasjonen i USA har jevnt beveget seg mot inflasjonsmålet på 2 prosent. Foto: Chet Strange / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Publisert: Nå nettopp

På tross av at Den amerikanske sentralbanken (Fed) klinket til med et dobbelt rentekutt på forrige rentemøte, er det åpent om det blir nok et dobbelt rentekutt på neste møte i november.

Inflasjonen har den siste tiden beveget seg nedover mot sentralbankens mål på 2 prosent.

På fredag kommer en ny pekepinn på hvordan inflasjonsutviklingen i landet går, når den såkalte PCE-inflasjonen legges frem.

– Det skal mye til at disse tallene kommer til å endre Feds markedsvurderinger. Det er klart at det i prinsippet kan komme et tall som overrasker veldig på en av sidene, men det skjer ikke så ofte, säger sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets till E24.

En av grunnene til at sjeføkonomen ikke venter store overraskelser, är att den andre hovedmåten å måle inflasjon på, KPI-inflasjonen, allerede har kommet.

Dette är hva som är ventet på forhånd blant analytikere, ifølge estimater Bloomberg har samlet inn:

– Total-inflasjonen (PCE) ender på 2,3 prosent i august, sammenlignet med 2,5 prosent i juli.
– Kjerneinflasjonen (PCE) ender på 2,7 prosent i august, sammenlignet med 2,6 prosent i juli.

Storbank spår sterkere krone

– I nærheten

De siste månedene har det vært tegn til at arbeidsmarkedet i USA har svekket seg, ikke minst tallene som sendte aksjemarkeder verden over ned i august.

– Inflasjonen är såpass nær målet at Fed har drevet fokuset mot stabilisering av økonomien. Der har ledigheten steget en del, og arbeidsmarkedet är noe svakere. Men det är andre indikasjoner på arbeidsmarkedet som ikke är så svake som ledigheten, säger Andreassen.

Andreassen viser også til tall over vekst i lønnskostnader per produserte enhet i USA, som over tid samsvarer godt med prisveksten. De ligger nå på lave nivåer, langt under mange vestlige land.

– Det som gjør meg komfortabel på inflasjonen i USA nå på mellomlangsikt, är at lønnskostnadene i bedriftene er under full kontroll og vel så det, säger sjeføkonomen.

I begrunnelsen for det doble rentekuttet forrige uke viste USAs sentralbanken til at den økonomiske aktiviteten fortsetter å vokse i solid tempo, og at inflasjonen är mer under kontroll enn tidligere.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: E24

Tok dissens

På forrige rentemøte, da styringsrenten ble jekket ned med 0,50 prosentpoeng, skjedde det for første gang siden 2005 at en av Fed-medlemmene tok dissens.

Fed-guvernør Michelle Bowman ville heller ha et enkelt rentekutt, altså 0,25 prosentpoeng.

– Den amerikanske økonomien forblir sterk, og kjerneinflasjonen er ukomfortabelt langt over målet på 2 prosent, uttalte hun denne uken, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hun sa hun venter en kjerneinflasjon, som utelukker mat- og energipriser, på 2,6 prosent i august.

– Vil avhenge av dataene

Styringsrenten ble på septembermøtet satt ned til intervallet mellom 4,75 prosent og 5 prosent, ned från 5,5 til 5,25 prosent.

Markedet priser inn 60 prosent sannsynlighet for dobbeltkutt og 40 prosent for enkelt, ifølge CME FedWatch-verktøyet.

– Det är veldig usikkert nå. Flere medlemmer i Fed har uttalt seg, og det er delte meninger. Noen frykter at inflasjonen kan øke igjen hvis man kutter renten for tidlig, mens andre mener rentene allerede är så høye at man bör vurdere kutt, säger makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.

– Dette vil i stor grad avhenge av dataene som kommer inn.

Karine Alsvik
Makroøkonom i Handelsbanken

Hun sier arbeidsledigheten har vært relativt stabil, men at man har sett tegn til svekkelse.

– Sist var tallene litt svakere enn forventet, men ikke alarmerende. Dette kan imidlertid føre til at dobbelt rentekutt vurderes, sier Alsvik.

Analys: Den amerikanske sentralbanken (Fed) har kuttet renten dobbelt, men det er uenighet om ytterligere kutt. Inflasjonen i USA er nær målet på 2 prosent, og lønnskostnadene er under kontroll. Markedet priser inn en 60 prosent sannsynlighet for dobbeltkutt. Dette kan påvirke økonomien og investeringene dine, så det er viktig å følge med på utviklingen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version