Regeringen utökar den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen

Regeringen har utökat ordningen med den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen. Ordningen startade förra året med studieplatser i Stavanger. Nu kommer 20 nya studieplatser inom medicin knutna till Førde.

Både utbildningsminister Oddmund Hoel och kommunalminister Erling Sande besökte Førde centralsjukhus för att dela med sig av nyheterna på onsdagen, rapporterar Firda.

Studierna innebär att de tre första åren ska genomföras i Bergen, följt av tre år i antingen Stavanger, Førde eller Haugesund. Målet är att utbilda fler läkare.

Erling Sande kallar det för en historisk dag.

– Det är, så vitt jag vet, första gången som läkare utbildas i Sogn och Fjordane, säger han till Firda.

Universitetet i Bergen är glada för de pengar som kommer nästa år.

– Nya studieplatser för Vestlandslegen i Førde kommer att bidra till att stärka rekryteringen av läkare till Sogn og Fjordane, både på sjukhusen och inom primärvården, säger dekanen vid Det medisinske fakultet, Per Bakke, i ett pressmeddelande.

Analys: Den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen har utökats med 20 nya studieplatser inom medicin i Førde. Detta är en positiv utveckling för att utbilda fler läkare och stärka rekryteringen av läkare till Sogn og Fjordane. Det visar att regeringen satsar på att förbättra hälsovården i regionen och kan leda till en bättre tillgång på medicinsk vård för invånarna. Det är en investering i framtiden för hälsa och välbefinnande i området.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version