Regeringen utökar det decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen

Regeringen har beslutat att utöka det decentraliserade studieprogrammet Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen. Programmet startades förra året med studieplatser i Stavanger. Nu kommer 20 nya studieplatser inom medicin kopplade till Førde.

Både utbildningsminister Oddmund Hoel och kommunalminister Erling Sande besökte Førde centralsjukhus för att dela med sig av nyheterna på onsdagen, enligt Firda.

Studierna innebär att de första tre åren ska genomföras i Bergen, följt av tre år i antingen Stavanger, Førde eller Haugesund. Målet är att utbilda fler läkare.

Erling Sande beskriver dagen som historisk.

"Det är, så vitt jag vet, första gången som läkare utbildas i Sogn och Fjordane", säger han till Firda.

Universitetet i Bergen ser fram emot de pengar som kommer nästa år.

"Nya studieplatser för Vestlandslegen i Førde kommer att stärka rekryteringen av läkare till Sogn og Fjordane, både på sjukhus och inom primärvården", säger dekanen vid Det medisinske fakultet, Per Bakke, i ett pressmeddelande.

Analys:

Regeringen har beslutat att utöka det decentraliserade studieprogrammet Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen, vilket kommer att öka tillgången på utbildade läkare i Sogn og Fjordane. Detta är ett positivt steg för att stärka hälso- och sjukvården i regionen samt för att locka fler läkare till både sjukhus och primärvård. Detta kan leda till förbättrad tillgång på vård och ökad medicinsk kompetens i området, vilket i sin tur kan gynna invånarna i Sogn og Fjordane genom bättre och mer tillgänglig vård.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version