Regeringen utvidar den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen

Regeringen har beslutat att utöka ordningen med den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen. Denna modell startades förra året med studieplatser i Stavanger. Nu kommer ytterligare 20 nya studieplatser i medicin kopplade till Førde.

Både utbildningsminister Oddmund Hoel och kommunminister Erling Sande besökte Førde sentralsjukehus för att dela med sig av nyheterna på onsdagen, enligt Firda. Studieplanen innebär att de tre första åren ska genomföras i Bergen, följt av tre år i antingen Stavanger, Førde eller Haugesund. Målet är att utbilda fler läkare.

Erling Sande beskriver det som en historisk dag och säger till Firda: “Det är, så vitt jag vet, första gången som läkare utbildas i Sogn och Fjordane.” Universitetet i Bergen ser positivt på de pengar som kommer nästa år och dekanen vid Det medisinske fakultet, Per Bakke, säger i ett pressmeddelande att de nya studieplatserna för Vestlandslegen i Førde kommer att bidra till att stärka rekryteringen av läkare till Sogn och Fjordane, både på sjukhus och inom primärvården.

Analys:
Regeringens beslut att utvidga den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen är en positiv utveckling för hälso- och sjukvården i regionen. Med fler utbildade läkare kommer Sogn och Fjordane att kunna stärka sin vårdkapacitet och erbjuda bättre vård till invånarna. Detta kan också leda till en ökad attraktivitet för regionen och bidra till en mer hållbar och effektiv vårdsektor på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version