Regeringen utvidar den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen

Regeringen utökar ordningen med den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen. Ordningen startade förra året med studieplatser i Stavanger. Nu kommer 20 nya studieplatser inom medicin, kopplade till Førde.

Både utbildningsminister Oddmund Hoel och kommunminister Erling Sande hade tagit sig till Førde centralsjukhus för att dela nyheterna på onsdag, enligt Firda. Studieplanen innebär att de tre första åren ska genomföras i Bergen, följt av tre år i Stavanger, Førde eller Haugesund. Målet är att utbilda fler läkare.

Erling Sande beskriver det som en historisk dag. – Det är, såvitt jag vet, första gången som man utbildar läkare i Sogn och Fjordane, säger han till Firda. UiB är glada för de pengar som kommer nästa år. – Nya studieplatser för Vestlandslegen i Førde kommer att bidra till att stärka rekryteringen av läkare till Sogn og Fjordane, både på sjukhus och inom primärvården, säger dekanen vid Det medisinske fakultet, Per Bakke, i ett pressmeddelande.

Analys: Den svenska regeringen har beslutat att utöka den decentraliserade studiemodellen Vestlandslegen vid Universitetet i Bergen, vilket kommer att öka antalet studieplatser inom medicin och bidra till att utbilda fler läkare. Detta är en historisk dag för Sogn og Fjordane, och det förväntas stärka rekryteringen av läkare till regionen, både på sjukhus och inom primärvården. Detta beslut kan ha en positiv inverkan på hälso- och sjukvården i området och leda till en bättre tillgång på medicinsk personal.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version