Investeringsexperten Christen Sveaas stämmer Pareto i striden om Solstad Offshore

Partene i striden om Solstad møtes for første gang i retten torsdag. Her kommer det frem hvor høy temperaturen er: – Full krig. Meglerhuset Pareto er saksøkt av Kistefos for sin rolle i omstridt restrukturering av Solstad Offshore.

I forrige uke ble det kjent at også meglerhuset Pareto blir saksøkt av Christen Sveaas’ Kistefos i striden om rederiet Solstad Offshore. Pareto var rådgiver i den omstridte restruktureringen av offshorerederiet.

– Pareto som rådgiver blir trukket inn i dette og får en enorm arbeidsbyrde i forhold til alle provokasjoner og spørsmål som blir lagt frem. Man føler seg litt mobbet her. Rettssaken tar sikkert ti-tolv uker, med enorme mengder dokumenter som man får fremlagt, og så kommer man kanskje dit at det spørsmålet som er relevant for Pareto ikke blir diskutert i det hele tatt, sier Marius Gisvold, advokat for Pareto.

Uttalelsene kommer i et planmøte i Oslo tingrett torsdag. I møtet tar retten stilling til hvilke punkter som skal behandles, hvilken tilgang man har til beviser og en eventuell mekling mellom partene.

Planmøtet i saken mellom Kistefos og Pareto holdes torsdag formiddag, før det senere samme dag skal holdes et tilsvarende møte der de saksøkte er styret i Solstad Offshore og andre involverte parter.

I møtet går det frem at saken tidligst vil gå i retten om ett år.

– Full krig

Torsdag blir også temperaturen mellom partene beskrevet.

– Der er det full krig, sier Gisvold om saken mellom Kistefos og Solstad-styret, før det blir lagt til at det er det også i denne saken.

– Det er en mye skarpere tone når det gjelder disse formaltingene der enn det er her. Det er helt tydelig, sier Gisvold.

En del tid går torsdag med til å diskutere tidsbruk i saken og om hvor lange frister man skal få i prosessene.

– Pareto oppfatter seg som en vitne i saken, sier Gisvold, før han understreker at de ikke vil gå gjennom tre instanser for «moro skyld».

Sveaas’ investeringsselskap Kistefos krever et ukjent beløp i erstatning for brudd på verdipapirhandelloven og medvirkning til grov forskjellsbehandling av aksjonærer i Solstad Offshore.

– Kan ikke se at det er noe grunnlag

«Pareto har gjennomgått sin rolle i transaksjonen nøye, og kan ikke se at det er noe grunnlag for søksmålet, skrev Bjørn Haakon Steive, sjef for etterlevelse hos Pareto Securities, til E24 i forrige uke.

«Siden saken nå er brakt inn i rettssystemet og berører taushetsbelagte kundeforhold, vil ikke Pareto gi ytterligere kommentarer til saken utenfor retten», skrev Steive i en e-post.

Kistefos-sjef Bengt Rem har tidligere sagt at de ikke har noen spesifikk kommentar til grunnlaget for søksmålet, «ut over det faktum at Pareto Securities AS var Solstad Offshore ASAs rådgiver i transaksjonen».

Pareto har bedt om at saken stanses, men tingretten har landet på at den ikke blir det.

Meglerhuset vurderer å anke denne beslutningen i lagmannsretten, opplyser Gisvold i retten torsdag.

Mener seg forskjellsbehandlet

Med søksmålet mot Pareto utvides gruppen av aktører som Sveaas-selskapet vil ta til retten i striden om penger og makt i Solstad.

Sentralt i krangelen har vært en refinansiering og mer spesifikt hvem som bør eie hvor mye i et nytt selskap. Solstad Maritime, som har tatt over en stor del av rederiets flåte.

Sveaas mener aksjonærene har blitt forskjellsbehandlet til fordel for Kjell Inge Røkkes Aker i den gjennomførte restruktureringen av Solstad.

Tilbake i mai leverte Kistefos et gruppesøksmål mot styremedlemmene og konsernsjefen i Solstad Offshore og Aker Capital, for å kreve erstatning for det selskapet mener er tap som følge av refinansieringen i Solstad Offshore.

De saksøkte partene har bestridt at det er grunnlag for noe søksmål.

Mandag i forrige uke gikk Kistefos ut med en invitasjon til medaksjonærer i Solstad om å bli med på gruppesøksmålet.

«Kistefos vil gjennomføre søksmålet uansett, uavhengig av om det blir i form av et gruppesøksmål eller kun med Kistefos og andre interesserte aksjonærer som saksøkere», skrev Kistefos-sjef Bengt Rem i et brev på nettsiden Solstadskandalen.no, som Sveaas-leiren står bak.

Per fredag i forrige uke hadde Sveaas-leiren fått med seg over 50 Solstad-aksjonærer på et eventuelt gruppesøksmål. Retten har foreløpig ikke bestemt om saken kan fremmes som et gruppesøksmål.

Etter restruktureringen av Solstad-systemet ble selskapet delt i to, det gamle Solstad Offshore som fortsatt er notert på Oslo Børs og nye Solstad Maritime som etter planen skal børsnoteres.

Analyse:
Striden om Solstad Offshore er en kompleks juridisk kamp mellom investeringsselskaper og meglerhus, som kan ha store konsekvenser for aksjonærene og markedet generelt. Med anklager om brudd på verdipapirhandelloven og grov forskjellsbehandling, er det viktig for investorer å følge med på hvordan rettssaken utvikler seg, da utfallet kan påvirke både selskapets omdømme og aksjekursen. For vanlige mennesker kan denne striden virke fjernt, men det understreker viktigheten av grundig due diligence før man investerer i selskaper og å forstå hvordan slike rettstvister kan påvirke ens investeringer og økonomi på lang sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version