Investeringsexperterna Kjell Inge Røkke och Christen Sveaas är i strid – SEO-titel

Christen Sveaas och Kjell Inge Røkkes bolag representerade av advokater i rätten – SEO-titel

Investeringstopparna Kjell Inge Røkke och Christen Sveaas sätter advokater i arbete i Oslo tingrett – SEO-titel

Torsdag eftermiddag samlas en grupp advokater i Oslo tingrett för att diskutera striden om Solstad Offshore, där bolagen ägda av investeraren Christen Sveaas och miljardären Kjell Inge Røkke kämpar mot varandra. Detta är en planeringsmöte för fallet.

Striden gäller en kontroversiell räddningsoperation av det börsnoterade rederiet Solstad Offshore, där Sveaas har anklagat för ojämlik behandling av aktieägarna. Sveaas-sidan kommer att kräva ersättning för de förluster de hävdar att de har lidit till följd av refinansieringen av Solstad Offshore.

På ena sidan står Sveaas och hans investeringsbolag Kistefos med fyra advokater. På den andra sidan finns totalt sju advokater från de svarandes sida. De svarande är Solstad-styrelsen, Solstad Offshore-chefen Lars Peder Solstad och Aker Capital.

Sveaas-sidan har framfört att 251 aktieägare i Solstad Offshore har visat intresse för att delta i en eventuell grupprättegång i fallet. Detta innebär totalt 32 miljoner aktier, inklusive Kistefos aktier. Totalt fanns det över 50 miljoner aktier i Solstad Offshore vid den tidpunkten. Det innebär att över 60 procent av aktieägarna har visat preliminärt intresse för att delta i en grupprättegång enligt Sveaas-sidan.

Den uppmärksammade miljardärskonflikten mellan investeraren Christen Sveaas och Kjell Inge Røkke har pågått sedan december förra året. I måndags förra veckan bjöd Kistefos in medaktieägare i Solstad att delta i en grupprättegång. Detta har fått motparten att reagera och de ser det som en propagandakampanj.

De svarande parterna har bestritt att det finns grund för en rättegång. Per fredag förra veckan meddelade Sveaas-sidan att de hade fått med sig över 50 Solstad-aktieägare på en eventuell grupprättegång. Domstolen har ännu inte beslutat om fallet kan tas upp som en grupprättegång.

Tidigare på dagen hölls ett liknande möte i en parallell tvist mellan Kistefos och mäklarhuset Pareto Securities, som var rådgivare i transaktionen. Där beskrevs temperaturen mellan parterna som högspänd.

De två fallen kan komma att slås samman, men det är ännu inte avgjort. Efter omstruktureringen av Solstad-systemet delades företaget i två delar, det gamla Solstad Offshore som fortfarande är noterat på Oslo Börs och nya Solstad Maritime som planeras att börsnoteras.

Analys:

I detta fall ser vi en pågående konflikt mellan två framstående investerare, Christen Sveaas och Kjell Inge Røkke, som påverkar ett börsnoterat rederi, Solstad Offshore. Konflikten handlar om påstådd ojämlik behandling av aktieägare och en strid om eventuell ersättning för förluster till följd av en räddningsoperation. Med över 60 procent av aktieägarna som visar intresse för en grupprättegång, är detta en situation som kan påverka aktieägarnas ekonomiska intressen avsevärt. Det är viktigt att följa utvecklingen i detta fall för att förstå konsekvenserna för både aktieägare och marknaden som helhet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version