Investeringsexpertens segerplan för att påverka finansmarknaden | Aftonbladet

Volodomyr Zelenskyj har presenterat sin segerplan för Joe Biden. Redan före ödesmötet i Vita huset avslöjade senatorn Lindsey Graham att Ukrainas president ”bad om en enda sak”. Samtidigt fortsatte Putin att skramla med sina kärnvapen i Moskva.

Under sitt besök i USA har Zelenskyj talat inför FN:s generalförsamling i New York och träffat flera amerikanska toppolitiker i Washington. Syftet är att sälja in det han själv kallar för sin segerplan – Ukrainas strategi för att få slut på kriget. Med USA-valet bara veckor bort är det bråttom.

På torsdagen presenterade Zelenskyj sin segerplan för USA:s avgående president Joe Biden och vicepresidenten Kamala Harris. Enligt CNN förs också samtal för att få till ett möte med Donald Trump på fredagen. Samme Trump kritiserade i onsdags Zelenskyj för att han inte gett efter för Putin.

De senaste dagarna har delar av Zelenskyjs segerplan läckt ut i internationella medier. Brittiska Sunday Times rapporterade i helgen att den består av fyra huvudpunkter: fortsatt ukrainsk offensiv i Kursk-regionen inne i Ryssland, specifika moderna vapen, säkerhetsgarantier från väst som motsvarar Natos skrivningar om ömsesidigt försvar, samt finansiellt stöd till Ukrainas sönderslagna ekonomi.

En mer detaljerad beskrivning av planens innehåll kom på torsdagen från den republikanske senatorn Lindsey Graham efter Zelenskyjs besök i kongressen. Enligt Radio Free Europe sa Graham att Zelenskyj ”bad om en enda sak” – grönt ljus för att slå ut militära mål i Ryssland med amerikanska vapen.

Graham fortsatte enligt The Hill med att beskriva Ukrainas strategi så här: ”President Zelenskyj säger att han vill få slut på kriget genom förhandlingar. Enda sättet att få Ryssland till förhandlingsbordet är att slå hårdare mot dem än vi gör i dag.”

Från annat amerikanskt håll är tonen en annan. Källor i Vita huset uppgav på torsdagen för Wall Street Journal att det finns en oro både i regeringen Biden och europeiska länder över att Zelenskyjs segerplan saknar en övergripande strategi. Den ses istället mest som ett sätt att upprepa kraven på mer vapen och lyfta restriktioner om hur de får användas.

Samtidigt fortsätter de verbala ryska hoten att kablas ut från Moskva. Putin sa på onsdagen att landet ska gränsen för när kärnvapen får användas. Passningen till Ukraina och USA var tydlig mellan raderna. På torsdagen uttalades den ännu öppnare av Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Analyser och sammanfattning:
Volodomyr Zelenskyj har presenterat sin segerplan för att få slut på kriget i Ukraina, vilket har stora påverkningar på finansmarknaden och geopolitiken. Med fokus på strategier för att påverka Ryssland och få stöd från västländer, har Zelenskyjs plan väckt både stöd och oro bland politiker och experter. Den fortsatta utvecklingen och utfallet av denna segerplan kan ha långtgående konsekvenser för internationella relationer och ekonomier.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version