Europas varmaste sommar någonsin – Extrem värmestress drabbar delar av Europa

En kvinna på en parkbänk i italienska Milano i somras. Europa upplevde sin varmaste sommar hittills i år, enligt klimattjänsten Copernicus. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Det blev en extremt varm sommar i delar av Europa i år, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

I sydöstra Europa drabbades delar av befolkningen av 66 dagar av stark värmestress, vilket innebär temperaturer som upplevs som över 32 grader. Så många dagar med värmestress har aldrig tidigare uppmätts i regionen, där en normal sommar brukar bjuda på 29 dagar av stark värmestress.

Höga temperaturer är speciellt farliga för äldre och svaga, som riskerar att avlida till följd av värmen.

”Europa upplevde sin varmaste sommar någonsin 2024. De extrema temperaturerna i regioner som sydöstra Europa påverkar européernas välbefinnande, eftersom invånarna i denna region upplever mer värmestress än någonsin tidigare”, säger Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus.

Även Medelhavet var rekordvarmt, med en topp på 28,45 grader i yttemperatur i avrinningsområdet den 13 augusti.

Analys: Den ökande värmestressen i Europa påverkar inte bara invånarnas hälsa och välbefinnande, utan kan också ha ekonomiska konsekvenser. Bland annat kan det leda till ökade kostnader för hälso- och sjukvården, samt påverka jordbruket och turismen i regionen. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar i klimatet och vidta åtgärder för att minska dess påverkan på både individ- och samhällsnivå.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version