Aksjemarknaden svänger efter att prisökningen i USA fortsatte nedåt.

Resultatsäsongen på Wall Street närmar sig att börja på allvar.

Publicerad: Idag 15:31
Uppdaterad just nu

De ledande indexen började i plus, men har under handeln rört sig åt olika håll. Så här ser läget ut klockan 19.50:

– S&P 500-indexet faller med 0,05 procent
– Dow Jones-indexet är upp med 0,52 procent
– Nasdaq Composite-indexet är ned med 0,34 procent

Prisökningen (PCE) i USA låg på 2,2 procent på årsbasis i augusti, enligt färska siffror från amerikanska myndigheter. Analytikerna förväntade sig att PCE-inflationen skulle landa på 2,3 procent, enligt uppskattningar från Bloomberg. Månaden innan, i juli, låg prisökningen på 2,5 procent.

Kärn-PCE, som exkluderar livsmedels- och energipriser, steg något till 2,7 procent, precis som förväntat.

– Huvudbilden här är att om inflationen inte är död, så är den åtminstone väldigt låg igen. Det stödjer bara bilden av att räntan kan sättas ytterligare ned, säger senior ekonom Knut A. Magnussen på DNB Markets till E24.

Det första räntesänkningen i USA på fyra år kom förra veckan, då Fed genomförde en så kallad dubbel sänkning.

PCE-inflationen är ett av de sätt man mäter prisökningen i USA och det är detta centralbanken (Fed) föredrar. Den andra, KPI, låg på 2,5 procent i augusti.

Förutom prisökningen visar även PCE-siffrorna hur amerikanernas inkomster och konsumtion har utvecklats. Båda ökade något mindre än förväntat.

Prisökningen är generellt sett viktig för USA:s centralbank, och den kraftiga prisökningen de senaste åren är huvudorsaken till att räntan höjdes kraftigt. Nu har dock prisökningen kommit ner mycket igen.

Nu när man har kommit närmare Feds mål om stabil prisökning på två procent, har ekonomer och analytiker påpekat att centralbanken är mer intresserad av arbetsmarknaden än tidigare.

– Inflationen är så pass nära målet att Fed har fokuserat mer på att stabilisera ekonomin. Arbetslösheten har ökat en del och arbetsmarknaden är något svagare. Men det finns andra indikationer på arbetsmarknaden som inte är lika svaga som arbetslösheten, sa chefekonom Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets till E24 inför inflations siffrorna.

Nästa fredag kommer det nya siffror för jobbtillväxt och arbetslöshet i USA i den viktiga rapporten Nonfarm payrolls.

Analys:
Artikeln fokuserar på svängningarna på aktiemarknaden efter prisutvecklingen i USA och hur inflationsnivån påverkar centralbankens beslut kring räntan. Med en lägre inflation är det möjligt att räntan sätts ned ytterligare för att stabilisera ekonomin. Det är viktigt att följa utvecklingen på arbetsmarknaden för att få en helhetsbild av ekonomin och dess påverkan på investeringar och finanser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version