Saadia Hussain om sitt arbete med årets monter på bokmässan

Varje år får en konstnär uppdraget att designa Aftonbladets och Nätverkstans monter på Bokmässan. I år är det Saadia Hussain som sätter färg på en i övrigt ganska mörk tid. Årets tema på mässan är Sápmi och rymden vilket fick Hussain att fundera på ursprung och identitet.

Hon konstaterar att vi lever i en kristid, och då kan nödutgången vara enda vägen ut. Symbolen är återkommande i Hussains konstnärskap. Just nu är dörren som den ansiktslösa mannen i vanliga fall springet mot ersatt av en bok, tidigare har det varit svenska flaggan.

På scenen finns även ett stort öga med reflekterande speglar som ögonfransar. Det handlar om att se allt runt omkring oss, att inte titta bort och att se varandra. Speglarna handlar också om att göra publiken delaktig och uppmuntra till möten utanför den digitala världen.

Det politiska går inte att missa i Hussains konstnärskap, för henne hänger allt ihop.

“Less is more” har Saadia Hussain aldrig hört talas om. Mer intresserad är hon av att utmana gränsen för vad som anses som “too much” och idén om en universellt god smak.

För Saadia Hussain har även den kollektiva genomförandet varit viktigt. Hon har inte ensam målat årets monter utan har fått hjälp av både Nätverkstan, vänner och familj. Genom att arbeta ihop blir konsten också mer än en idé och en tanke. Det blir verklig handling.

Analysera: Saadia Hussain har skapat en färgstark monter på årets Bokmässa med tema Sápmi och rymden. Genom symbolik och politiska budskap utmanar hon betraktaren att reflektera över identitet och samtidens frågor. Genom sitt kollektiva arbetssätt betonar hon vikten av gemenskap och handling i konsten. Genom att se och förstå hennes verk kan vi också inspireras att reflektera och agera i vår egen vardag.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version