Detaljhandelsomsetningen ökade med 0,1 procent i volym från juli till augusti. Det visar färska, säsongsjusterade siffror från SSB: s handelsindex.

Jämfört med juni ökade detaljhandeln med 1,2 procent.

– Med en ökning på 0,1 procent i augusti fortsätter trenden inom detaljhandeln att vara stabil, säger seniorrådgivare Anders Falla Aas på Statistiska centralbyrån.

Han säger vidare att siffrorna svängde något mer i maj och juni, men att de har återgått till en nivå där trenden har legat sedan början av 2023. Från maj till juni minskade detaljhandelsomsättningen med hela 5,1 procent, medan den ökade med 3,2 procent i maj.

SSB skriver att de flesta branscher inom detaljhandeln var stabila denna månad, men att försäljningen i bygg- och dagligvarubutiker bidrog till att öka. Samtidigt drog möbelaffärer och försäljning av sportutrustning ner på omsättningsvolymen.

Chefsekonom på Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, skriver i en morgonrapport att siffrorna har varit extremt volatila de senaste månaderna.

– Men om vi jämnar ut detta, har nivån fortsatt varit ganska sidledes.

Vidare skriver han att siffrorna kom in ungefär som förväntat, nära nolltillväxt.

Analys:
Detaljhandelsomsetningen i Norge har visat en stabil men svagt ökande trend från juni till augusti. Bygg- og dagligvarer har bidragit till denna ökning medan möbelbutiker och sportutrustningsförsäljning har dragit ner på omsättningen. Trots volatiliteten i siffrorna de senaste månaderna, har nivån varit relativt konstant. Detta kan påverka konsumenternas köpbeteende och ekonomin som helhet, och det är viktigt att följa med på utvecklingen för att fatta välgrundade ekonomiska beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version