Regeringen investerar 114 miljoner kronor för att stärka fosterhemmen – En stor framsteg för fosterhemsföreningen

Barne- och familieminister Kjersti Toppe (t.h.) och arbets- och inkluderingsminister Tonje Brenna (t.v.) lovar mer pengar till fosterföräldrar i statsbudgeten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I dag meddelade regeringen att de avsätter 114 miljoner kronor för att stärka fosterhemmen. Detta är ett stort steg framåt enligt fosterhemsföreningen.

Det här innebär enormt mycket för rekryteringen av fosterhem, säger Kjell Kirkeng till NTB. Han har varit fosterfar i 20 år men har varit försiktig med att rekommendera det till andra på grund av att de som blir friköpta från sina jobb för att vara fosterföräldrar inte tjänar in pension.

Men idag kom arbetsminister Tonje Brenna (Ap) och barne- och familieminister Kjersti Toppe (Sp) till Norsk Fosterhjemsförening med en nyhet: I nästa års budget föreslår de 114 miljoner kronor till fosterhemsområdet, varav 64 miljoner är för att säkra tjänstepensionen för alla friköpta fosterföräldrar som idag saknar den rättigheten. De har också avsatt 50 miljoner för att stärka fosterhemmen generellt.

Det här är ett efterlängtat steg, säger generalsekreterare Tone Granaas i Norsk Fosterhjemsförening. Vi har en fosterhemskris i Norge där 250 barn väntar på ett tryggt hem. Många barn som bor i fosterhem måste flytta flera gånger. Vi behöver mer stabilitet, fler fosterhem, och detta är verkligen ett stort steg i rätt riktning.

Fosterfar Kirkeng kallar det här en liten revolution. Han hänvisar till en undersökning från 2024 där 64 procent är osäkra eller svarar nej på om de skulle rekommendera jobbet till andra. Han påpekar att om 64 procent av gästerna på ett hotell inte skulle rekommendera det, så skulle hotellet gå i konkurs.

Regeringen har insett vikten av fosterhemsomsorgen och rehabiliteringsarbetet och hur kostnadseffektivt det är. Alternativet är oftast institutioner, vilket kostar samhället enormt mycket.

Arbetsminister Tonje Brenna (Ap) hoppas att åtgärderna kommer att ge bättre ekonomisk trygghet för de som överväger att bli fosterföräldrar. Med en säkrad tjänstepension blir man mindre beroende av att räkna kronor och konsekvenserna det kan ha för familjen, vilket kan öka förmågan att stå ut över tid.

I analysen av denna händelse kan vi se att regeringens investeringar i fosterhemmen kommer att ha en positiv inverkan på rekryteringen av fosterföräldrar och ge barn i behov av ett tryggt hem en bättre chans till stabilitet. Detta kan i sin tur minska kostnaderna för samhället och öka välbefinnandet för både fosterföräldrar och barn.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version