Miljardärer garanterar för kapitalinjektion i krisdrabbade Vow. Men de gör det långt ifrån gratis.

Det Oslo Börs-noterade företaget Vow presenterar på fredag en lösning på företagets finansiella problem. Lösningen innebär att ett antal investerare har åtagit sig att injicera totalt 250 miljoner friska kronor i företaget. Pengarna kommer bland annat att användas för att betala av skulder till DNB, företagets bankförbindelse. DNB, som även är företagets största ägare, lovar att gå in med sin procentuella andel på 25,67 procent av emissionen. Dessutom kommer ett antal finanscelebriteter att delta. Miljardären Christen Sveaas har genom sitt investeringsbolag Kistefos sagt att han kommer att injicera pengar. Samma sak har Arne Blystad genom sitt Songa Capital, Öystein Stray Spetalen genom sina bolag och Arne Fredly genom sitt företag.

Dessa ingår i en grupp investerare som har garanterat för återstående 186 miljoner kronor av kapitalinjektionen. Investerarna som har åtagit sig att injicera pengar får en ersättning på 8 procent av det belopp de har sagt att de ska injicera, enligt ett börsmeddelande på fredag. Garanterna kan därmed få totalt 15 miljoner kronor för räddningsaktionen. Detta kommer att betalas i aktier. DNB kommer att avstå från ersättning eller andra former av kompensation, står det.

– Detta är ganska högt. Det är dyrt att vara fattig, säger investeringsdirektören Robert Næss på Nordea. Det vanligaste är 1-2 procent garantiersättning vid emissioner, påpekar Næss. Betalar du åtta procent, visar det hög risk. Det visar att det inte har varit lätt att få till emissionen, eftersom de måste betala så mycket, säger han. Dessutom brukar arrangörerna DNB Markets, Pareto Securities och Sparebank 1 Markets ta betalt, så det kan vara mer än 10 procent av de pengar som företaget hämtar in som inte går in i deras kassa, enligt investeringsdirektören.

– Fördelen för företaget när det gäller dess överlevnad är att de kommer att få in pengar, säger Næss. Emissionskursen är för närvarande okänd, men kommer att fastställas vid en bolagsstämma i november. Slutlig emissionskurs kommer att bero på företagets aktiekurs under dagarna före bolagsstämman och inkluderar en fastställd rabatt på 30 procent.

Styrelseordförande Narve Reiten uppger i meddelandet att storleken på emissionen har ökats baserat på feedback från marknaden jämfört med vad som ursprungligen indikerades. VD Henrik Badin säger att lösningen välkomnas av företaget, kunder och anställda. Badin och Reiten har inte besvarat E24s förfrågningar på fredagen. Vows aktiekurs stiger cirka 20 procent på Oslo Börs i tidig handel, efter att ha varit handelsstoppad strax efter öppningen. Kursen är ned 77 procent det senaste året. Företaget har även förhandlat fram nya lånevillkor med banken. Företaget har varit pressat och har riskerat att bryta lånevillkor och har varit på pengajakt. Största ägaren, Ingerø Reiten Investment, har blivit tvångssåld. DNB har tagit över som ny storägare. Även VD Badin har blivit tvångssåld i flera omgångar. Det meddelades förra veckan att tvångsförsäljningarna är över.

E24 pratade kort med Öystein Stray Spetalen på telefonen på fredag morgon.

– Varför skjuter du in pengar i Vow?

– Det är en bra fråga, säger en skämtsam Spetalen, som inte har ytterligare kommentarer. Arne Fredly säger att han inte vill kommentera.

Analys:
I denna artikel diskuteras Vows ekonomiska problem och lösningen som presenteras med en kapitalinjektion från investerare, inklusive miljardärer som Christen Sveaas och Arne Fredly. Det framgår att garantihonoraret för investerarna är högt, vilket tyder på hög risk i emissionen. Trots detta välkomnas lösningen av företaget och aktiekursen stiger. Eftersom DNB tar över som största ägare och företaget förhandlar nya lånevillkor, verkar det som att företagets överlevnad säkras. Det är viktigt att förstå att investeringar och emissioner kan vara riskfyllda, men att de också kan vara nödvändiga för ett företags framtid och tillväxt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version