Det svenska Konjunkturinstitutet förutspår att räntan kommer att bli ännu lägre än vad Sveriges centralbank har meddelat.

MÅNGA NEDSKÄRNINGAR: Svenskar, som här i Stockholm, kan glädja sig åt tre räntesänkningar redan i år, och att det förmodligen kommer att bli fler före jul och 2025. Foto: Fredrik Sandberg / AP / NTB

Publicerad: Publicerad: För mindre än 20 minuter sedan

Riksbanken sänkte på onsdagen räntan i Sverige för tredje gången i år, till 3,25 procent. Samtidigt meddelade centralbanken att räntan också kan sänkas på de två återstående mötena i år, och att en så kallad dubbel sänkning “kan bli aktuell”. Ränteprognosen indikerar också en eller två sänkningar under första halvåret 2025.

Det svenska Konjunkturinstitutet (KI) tror att nedgången kommer att ske ännu snabbare. Deras prognos är att “Riksbanken gradvis sänker styrräntan till 1,75 procent nästa sommar”, skriver de i en färsk uppdatering.

Halva Norge till sommaren

Om KI får rätt kan räntan i Norge vara mer än dubbelt så hög som i Sverige nästa år. Norges Bank presenterade en ny ränteprognos på mötet förra veckan. Räntebanan indikerar att räntan inte kommer att sjunka till cirka 3,5 procent förrän början av 2026. Under tredje kvartalet 2025, som täcker slutet av sommaren 2025, beräknas en genomsnittsränta på 3,99 procent.

Riksbankens nya räntebana signalerar en genomsnittsränta på 2,30 procent under tredje kvartalet 2025, innan den bottnar ut och håller sig på 2,25 procent från hösten samma år.

KIs spådom är att den svenska räntan kommer att vara hela 0,5 procentenheter lägre än detta med 1,75 procent till sommaren, innan den ökar till 2 procent år 2026 och 2,25 procent från 2027.

En viktig förbehåll när man jämför dessa ränteprognoser är att KI bara ger anslag för den svenska räntan, och inte den norska. Marknaden prissätter också in betydligt fler norska räntesänkningar nästa år än vad Norges Bank har signalerat. Det knyter bland annat till att marknadens tro på räntesänkningar hos andra viktiga centralbanker har ökat.

Lågkonjunkturen varar längre

Lägre prisökningar, svagare ekonomisk utveckling, högre arbetslöshet och lägre löneökningar i Sverige än i Norge är några av anledningarna till att Sverige sänker räntan tidigare och snabbare, har ekonomer tidigare förklarat.

Vi ligger lite efter. Men om vi ska jämföra med Sverige måste vi ta med hela historien, sa chefekonom på Handelsbanken Marius Gonsholt Hov till VG efter räntebeslutet.

VI HÄNGER EFTER: I Sverige kan räntan komma under två procent nästa år, tror institutet, medan den fortfarande ligger på över 3,5 procent här hemma. Foto: PETTER BERNTSEN / AFP / NTB

Vi får svenska räntor om vår ekonomi behöver det, då går det dåligt för oss. Det är inte något att sträva efter alls, säger chefekonom på Sparebank1 Markets Harald Magnus Andreassen till tidningen.

KI tror att lågkonjunkturen i den svenska ekonomin blir ännu djupare i år, innan en försiktig återhämtning börjar mot slutet av 2024. Trots återhämtningen kommer “lågkonjunkturen att vara längre än tidigare beräknat”, enligt prognosen.

Det är en stor risk att hushållen inte kommer att använda det ökade handlingsutrymmet som kommer av räntesänkningarna till konsumtion, utan istället spara överskottet. Då uteblir tillväxten, och behovet av mer finanspolitisk stimulans ökar, sa senioranalytiker Robert Bergqvist på SEB till E24 efter onsdagens räntesänkning.

“Efterdyningarna av de senaste årens prisökningar och höga räntor har inneburit att återhämtningen i hushållens konsumtion har varit långsammare än förväntat. Låg inflation och successivt lägre räntor innebär dock att hushållen mot slutet av året börjar öka konsumtionen”, skriver KI i sin bedömning.

Institutet tror också att arbetslösheten i Sverige når sin topp i år, och att prisökningen kommer att ligga under centralbankens mål på två procent under resten av 2024 och 2025.

Analys:
Artikeln handlar om de senaste räntesänkningarna i Sverige och prognoserna för framtida ränteförändringar i både Sverige och Norge. Den svenska Konjunkturinstitutet förutspår att räntan kommer att sjunka ännu mer än vad Riksbanken har meddelat, medan Norges Bank har en annan prognos för Norge. Skillnaderna i räntepolitiken beror på ekonomiska faktorer som påverkar ländernas beslut. Läsaren får en överblick över de ekonomiska förhållandena och hur de kan påverka deras privatekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version