Sahlgrenska Läkarförening och Vision säger upp samverkansavtalet – påverkar 5000 anställda

Vid ett möte med sjukhusdirektören på fredagsmorgonen markerade Sahlgrenskas Läkarförening och fackförbundet Vision sitt starka missnöje. De säger upp det lokala samverkansavtalet, som ska underlätta dialog och medinflytande. Beslutet berör runt 5000 anställda.

Flera händelser har lett fram till beslutet. När medarbetarna på Sahlgrenska kom tillbaka efter semesterperioden hade en nyhet lagts upp på intranätet. Ett programkontor med en nyrekryterad projektledare hade tillsatts för den stora omställningen, kallad Sahlgrenska 6.0, med sikte på att sjukhuset år 2032 ska vara det ledande universitetssjukhuset i Europa. Och som en bärande del har en ny matrisorganisation presenterats.

Läkarföreningens ordförande Hanna Kataoka och Therese Jakobsson, ordförande för Vision, tycker inte att sjukhusledningen vill samverka med facket och att de fackliga kommer sent in i processen. De menar att samverkan inte fungerar och att de inte har haft möjlighet att påverka, och tillsättningen av projektledaren kom som en överraskning.

Den största fackliga organisationen på Sahlgrenska, Vårdförbundet, håller fast vid sitt samverkansavtal, men har en samstämmig bild. De hoppas nu på en förändring och att arbetsgivaren ska vakna.

Kort efter att sjukhusdirektören tillträdde i augusti i fjol började det gnissla. Med ett underskott på 1,7 miljarder kronor stod Sahlgrenska inför ett stålbad. En åtgärdslista togs fram, men innehållet hölls hemligt för personalorganisationerna med hänvisning till säkerhetsläget.

Många har börjat tala oroat om parallellen inför vad som är på gång, enligt de fackliga. Hanna Kataoka säger att många har börjat prata om Sahlgrenska som Nya Karolinska.

DN söker Boubou Hallberg.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version