Riksbankens uppmaning: Använd kontanter oftare för att säkra krisberedskapen

Riksbanken har tagit ett ovanligt steg och uppmanat människor att börja använda kontanter oftare för att säkra krisberedskapen. Enligt Riksbanken finns det en allvarlig risk att kontantkedjan kan sluta fungera i delar av Sverige om tillgången till kontanter inte ökar. För att möjliggöra användningen av kontanter behöver företagare kunna sätta in kontanter på sina bankkonton, men idag är det endast värdetransportbolaget Loomis som säkerställer detta.

Riksbanken föreslår därför att bankernas skyldighet att erbjuda kontanttjänster regleras skarpare genom lagstadgade krav. Förslagen har lämnats till en utredning på finansdepartementet för att se över tillgången till kontanter i samhället. Trots att Sveriges bankers kostnader för kontanthantering har minskat, anser Riksbanken att en ökad skyldighet att erbjuda kontanter bör bäras av bankerna själva.

Initiativtagare till Kontantupproret, Björn Eriksson, välkomnar Riksbankens förslag och menar att det är viktigt att alla människor kan delta i samhället på lika villkor. Regeringens utredning om framtidens kontanthantering, som leddes av riksdagsledamoten Dennis Dioukarev, inkluderar överväganden om att införa en skyldighet för vissa handlare att ta emot kontanter. Riksbanken har också bidragit med förslag för att skärpa bankernas skyldighet att hantera kontanter.

Analys:
Riksbankens uppmaning att använda kontanter oftare kan påverka krisberedskapen och säkerställa tillgången till kontanter i samhället. Genom att reglera bankernas skyldighet att erbjuda kontanttjänster kan krisberedskapen stärkas, men det kan också innebära högre kostnader för bankerna. Det är viktigt att alla delar av samhället kan använda kontanter för att främja en jämlik delaktighet och säkerställa beredskapen i händelse av krig eller kris.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version