Anna Kinberg Batra tvingas sluta som landshövding i Stockholm på grund av allvarlig kritik från Justitieombudsmannen (JO) angående hennes rekryteringar till länsstyrelsen. Trots detta fortsätter hon sin anställning i Regeringskansliet och kommer att tilldelas nya arbetsuppgifter. Liksom många före henne har hon flyttats till den så kallade ”elefantkyrkogården” där hon behåller sin titel och lön.

Generaldirektörer på Regeringskansliet får ofta nya arbetsuppgifter efter att de hamnat i liknande situationer som Kinberg Batra. Det kan vara utredningsuppdrag och de kan stanna där från några månader till flera år. Exempel på tidigare omplaceringar inkluderar Kalmar läns landshövding Stefan Carlsson och MSB:s före detta generaldirektör Dan Eliasson.

JO:s utredning visade att Kinberg Batra bröt mot grundlagens krav på objektivitet och agerade fel vid alla tre rekryteringar. Trots den allvarliga kritiken kommer JO inte att inleda en förundersökning om tjänstefel, vilket vissa anser vara för svagt. Göran Sundström, professor i statsvetenskap, anser att saken borde prövas i Statens ansvarsnämnd för att stärka tjänstemannaansvaret.

Det är viktigt att regelverket håller för straff när allvarliga fel begås för att undvika att de som anser att tjänstemannaansvaret borde stärkas får vatten på sin kvarn. Situationen kring Kinberg Batra visar på behovet av att säkerställa konsekvenser för felaktigt agerande på höga poster i staten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version