Det nya förnybarsföretaget har planer på att samla in 250 miljoner kronor i ny kapital. Aktien gör genast en hopp på Oslo Börs.

Pengarna kommer bland annat att användas för att betala av skulder till DNB, företagets bank. Kapitalanskaffningen kommer att ske genom en teckningsrättemission, där flera investerare redan har tecknat sig, inklusive flera finansiella celebriteter.

Miljardären Christen Sveaas genom sitt investeringsbolag Kistefos har sagt att han kommer att injicera pengar. Samma sak har Arne Blystad genom sitt Songa Capital, Øystein Stray Spetalen genom sina företag och Arne Fredly genom sitt företag.

Dessa ingår i en grupp investerare som har garanterat knappt 186 miljoner kronor av kapitalinjektionen. Investerare som har åtagit sig att injicera pengar får en ersättning på 8 procent av det belopp de sagt att de ska injicera, enligt ett börsmeddelande på fredag.

Investerare som garanterar för emissionen får totalt 15 miljoner kronor för detta. Vissa är redan aktieägare i Vow.

Vow-aktien stiger cirka 20 procent på Oslo Börs i tidig handel, efter att ha blivit handelsstoppad strax efter öppningen. Aktien har sjunkit med 72 procent det senaste året. Företaget har också förhandlat fram nya lånevillkor med banken.

Förnybarsföretaget har varit under press, och företaget har riskerat att bryta lånevillkor och varit på jakt efter pengar. Största ägare, Ingerø Reiten Investment, har blivit tvångssålt. DNB har tagit över som ny storägare.

Även Vow:s VD Henrik Badin har blivit tvångssåld i flera omgångar. Det meddelades förra veckan att tvångsförsäljningarna är över.

E24 pratade kort med Øystein Stray Spetalen på telefon på fredag morgon.

– Varför investerar du pengar i Vow?

– Det är en bra fråga, säger en skrattande Spetalen, som inte har några ytterligare kommentarer. Arne Fredly säger att han inte vill kommentera.

Sammanfattningsvis, det nya förnybara energiföretaget Vow planerar att samla in 250 miljoner kronor i ny kapital, med stöd från olika investerare inklusive finansiella celebriteter som Christen Sveaas och Arne Fredly. Detta har redan lett till en ökning på 20 procent i aktiekursen på Oslo Börs. Genom denna kapitalanskaffning och nya lånevillkor med banken kan Vow möjligtvis klara av att undvika att bryta sina lånevillkor och fortsätta sin verksamhet. Detta kan påverka både företagets och investerarnas framtid på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version