Aksjemarknaden stiger något efter att prisökningen i USA fortsatte nedåt.

Resultatsäsongen på Wall Street närmar sig att börja på allvar. Foto: Pete Kiehart/E24

Publicerad: Just nu

Del denna länk Kopiera länk Dela på Facebook Dela med e-post

Uppdateras.

Så utvecklar de ledande indexen sig i öppningsminuterna:

– S&P 500-indexet stiger med 0,18 procent
– Dow Jones-indexet är upp med 0,22 procent
– Nasdaq Composites-indexet stiger med 0,60 procent

– Mycket lågt igen

Prisökningen (PCE) i USA låg på 2,2 procent på årsbasis i augusti, enligt färska siffror från amerikanska myndigheter.

Analytikerna förväntade sig att PCE-inflationen skulle landa på 2,3 procent, enligt Bloomberg. Månaden innan, i juli, låg inflationen på 2,5 procent.

Kärn-PCE, som exkluderar mat- och energipriser, steg något till 2,7 procent. Det var precis som förväntat.

– Huvudbilden här är att om inflationen inte är död, så är den åtminstone mycket låg igen. Det stödjer bara bilden av att räntan kan sättas ner ytterligare, säger senior ekonom Knut A. Magnussen på DNB Markets till E24.

Det första räntesänkningen i USA på fyra år kom förra veckan, när Fed gjorde en så kallad dubbel sänkning.

PCE-inflationen är ett av två sätt att mäta prisökningen i USA, och det är detta som centralbanken (Fed) föredrar. Den andra, KPI, låg på 2,5 procent i augusti.

Förutom prisökningen visar även PCE-siffrorna hur amerikanernas inkomst och konsumtion utvecklades. Båda ökade något mindre än förväntat.

– Nära målet

Prisökningen är generellt viktig för USA:s centralbank, och den kraftiga prisökningen de senaste åren är huvudorsaken till att räntan har höjts kraftigt. Nu har dock prisökningen kommit ner betydligt igen.

Nu när man närmar sig Feds mål om stabil prisökning på två procent, har ekonomer och analytiker påpekat att centralbanken är mer intresserad av arbetsmarknaden än tidigare.

– Inflationen är så nära målet att Fed har fokuserat på att stabilisera ekonomin. Arbetslösheten har ökat en del, och arbetsmarknaden är något svagare. Men det finns andra indikationer på arbetsmarknaden som inte är så svaga som arbetslösheten, säger chefsekonom Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets till E24 inför inflationsdatan.

Nästa vecka fredag kommer nya siffror om jobbtillväxt och arbetslöshet i USA i den viktiga rapporten Nonfarm Payrolls.

Analys:

I denna artikel diskuteras prisutvecklingen i USA och dess påverkan på marknaden. Med en lägre inflation kan centralbanken välja att sänka räntorna ytterligare för att stimulera ekonomin. Detta kan påverka investeringar, låneräntor och arbetsmarknaden. Det är viktigt att följa dessa ekonomiska indikatorer för att förstå hur de kan påverka ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version