EUs nya hållbarhetsdirektiv, CSRD, har fått en del att höja på ögonbrynen. Men rädslan för ett nytt och omfattande rapporteringssystem är i stort sett obefogad.

Ina Vedde-Fjærestad skrev i en kommentar på E24 förra veckan att de nya kraven kommer att gälla nästan hela Norges näringsliv fram till 2026. Detta stämmer inte, det är endast stora företag samt börsnoterade små- och medelstora företag som kommer att omfattas av lagstiftningen direkt, där de börsnoterade små- och medelstora företagen kommer att ha mildare rapporteringskrav än de stora.

Det nya direktivet – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – kräver att vissa företag rapporterar om en lång rad punkter inom miljömässiga, sociala och affärsetiska frågor (ESG). För de företag som omfattas av direktivet är detta en betydande men överkomlig process, förutsatt att man börjar i tid och bryter ner arbetet.

Endast 0,01 procent eller cirka 1 500 av Norges 650 000 företag kommer att behöva rapportera enligt denna reglering under 2024-2026. I huvudsak är direktivet avsett för stora, börsnoterade företag.

Även om det finns över 1 100 datapunkter i rapporteringsstandarden, ska företagen endast rapportera om de punkter som är väsentliga. Detta fastställs i den dubbla väsentlighetsanalysen, där man ska bedöma företagets påverkan, risker och möjligheter.

Det är också värt att påpeka att denna information är något som exempelvis Finans Norge och NHO också önskar och öppet applåderar införandet av standarder för.

Resultatet av en sådan analys är också mycket användbar i strategiarbete och framtida planer för ett företag, inte bara för rapporteringsändamål.

Det finns idag inga obligatoriska krav för små och medelstora företag, men det finns många fördelar med att frivilligt rapportera om hållbarhet:

– Det kan ge bättre lånevillkor/finansiering
– Det är lättare att attrahera och behålla anställda
– Det kan öka konkurrenskraften i försäljningsprocesser och anbud. Offentliga anbud måste till exempel väga klimat- och miljöhänsyn med minst 30 procent.

Det finns många olika nivåer att anpassa sig efter beroende på storlek och behov, men vi ser att de flesta har stor nytta av att göra något. Bara med till exempel en grundläggande klimatredovisning som utgår från årsredovisningen är företaget redan väl på väg med hållbarhetsarbetet.

Analys: Det nya hållbarhetsdirektivet CSRD kan påverka stora företag och börsnoterade små- och medelstora företag i Norge. Även om det finns många datapunkter att rapportera om, är det viktigt att fokusera på de väsentliga punkterna. Frivillig hållbarhetsrapportering kan ge fördelar som bättre finansiering och ökad konkurrenskraft. Det är en viktig del av företagens strategiarbete och kan påverka deras framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version